Tuesday, October 28, 2014

Krem corba od krompira i gljiva

Kada pocne hladnije vrijeme mi najvise volimo da jedemo tople corbice. 
Ova corba je divna! Moj muz kaze da mu je sada ovo omiljena. 
Najbolje je da koristite yukon gold krompir (zuti krompir), ali ako ga nemate pri ruci, nema veze. 

Sastojci:
3 veca krompira
500gr narezanih sampinjona
1 veca mrkva narezana na kolutice
1 kocka za supu (ja sam koristila pileci temeljac)
voda
lovorov list
1 solja vrhnja za kuhanje
2 kasike brasna
3 kasike putera
so i biber prema ukusu

Priprema:
Krompir izrezati na kockice.
Izrezan krompir i mrkvu staviti u serpu sa vodom a se kuha. Staviti kocku za supu, lovorov list, posoliti i pobiberiti prema ukusu.
Staviti dovoljno vode da prekrije povrce (oko 3 solje). Kuhati oko 15 minuta dok se krompir ne smeksa.
U tavu staviti puter i preprziti gljive. dodati ih u serpu sa kuhanim povrcem.

Mozete vi staviti i gljive da se kuhaju zajedno sa povrcem, ali im je ukus intenzivniji ako ih preprzite. 

Na malo putera preprziti brasno, pa dodati vrhnje za kuhanje. Kuhati dok ne dobijete gusti sos (2-3 minute).

I to dodati u serpu sa povrcem i gljivama i kuhati jos par minuta dok ne dobijete zeljenu gustinu corbe.

Jez keksici

Dosli nam u posjetu... Radosti nema kraja! 
Recept sam nasla na jednom blogu i morla sam da isprobam! A ukus?! Pa obicni keks sa cokoladom. 

Sastojci:
100gr putera
200gr brasna
100gr gustina
100gr secera u prahu
prstohvat soli
1 jaje

80-100gr cokolade za kuhanje
40gr putera
2-3 kasike ulja

Priprema:
Pomijesati braso i gustin pa dodati omeksanom puteru. Dodati jaje, secer i prstohvat soli te napraviti glatko tijsto koje se ne lijepi za ruke.
Umotati u prozirni celofan i ostaviti u frizider 15-20 minuta.
Od tijesta praviti kruskolike oblike i peci na 180C/350F 12-14 minuta. Paziti da ne potamne!
Meni su malo ispucali, ali nema veze, sve se to pokije cokoladom.

Cokoladu istopiti sa puterom i uljem,
U tanjiric staviti cokoladne mrvice. Ja nisam imala dovoljno cokoladnih mrvica pa sam koristila i ove sarene perlice. 

Keksice umakati u cokoladu dzeci ih za "njuske" i uvaljati u cokoladne mrvice.
Cackalicu umakati u ostatak cokolade i nacrtati oci i nos.
Ostaviti da se suse, pa prebaciti u frizider da se cokolada stegne.

Napomena: Ja ih nisam skroz oblagala cokoladom, vec samo gornji dio. To sam radila tako sto sam ih kasikom premazivala cokoladom. 

Zimska corba od karfiola

Odlicna corbica! Moze se sluziti kao samostalno jelo. 
Djeca je vole, sto je najbitnije! 

Sastojci:
1 glavica karfiola
1 velika mrkva nasjeckana na kolutve
celer (po zelji)
2 1/2 solje vode
1 kocka za supu (ja sam koristila chicken broth u tetrapaku)
3 kasike putera
3 kasike brasna
2 solje mlijeka 2%
1 solja naribanog cheddar sira
so i biber prema ukusu

Priprema:
Karfiol oprati i isjeci na manje komade.
Karfiol, mrkvu i celer kuhati u vodi u koju smo dodali kocku za supu. Kada karfiol omekne vodi NE prosipati!

U drugoj serpi rastopiti puter i dodati brasno. Malo promijesati, posoliti i pobiberiti prema ukusu.
Dodati mlijeko i kuhati dok ne dobijete gustu masu.
U to dodati naribani sir i mijesati dok se sir ne otpi.

Ovu smjesu dodati kuhanom karfiolu i kuhati na srednjoj vatri jos 2-3 minute (ili do zeljene gustce).

Thursday, October 23, 2014

Komana kljukusa

Ovo je staro i pomalo zaboravljeno jelo. U ovolikom izobilju hrane kome bi na pamet palo da pravi komanu kljukusu! 
Kod nas u Sarajevu se zove Komna kljukusa, a kako se kod vas zove? 

Satojci:
1 jaje
voda
brasno
soli prema ukusu.

jogurt
sitno isjeckan bijeli luk

Priprema:
d gore navedenih sastojaka napraviti gustu smjesu (malo gusce nego za palacinke).
Rernu zagrijati na 200C/400F i u nju ubaciti pleh namazan uljem na 1-2 min.
U vreo pleh izliti ovu smjesu i peci 30-40 minuta dok ne porumeni.
Pecenu kljukusu izlomiti na zalogaje i preliti jogurtom i bijelim lukom.
Rastopiti maslo ili puter i preliti preko komane kljukuse.

Napomena: Ja sam umjesto same vode koristila vodu i mlijeko u omjeru 50-50 da bi mi bilo ukusnije. 

Saturday, October 11, 2014

Slatki cevab

Ovo je tradicionalno bosanskohercegovacko jelo. Najcesce se pravi poslije Kurban bajrama od masnijeg kurbanskog mesa.
Ali ako vam se ne svidja miris bravetine, probajte sa nekim drugim masnijim crvenim mesom.
Znam da se nekima ne svidja ni posamisao na slatko meso, ali preporucujem da probate ovo jelo jer ko ga je jednom napravio napravit ce ga sigurno i drugi put. 
Ja nisam neki ljubitelj mesa, ali ovo jelo mi se jako svidja! 

Sastojci:
masnije kurbansko meso
300gr suhih sljiva
150gr oraha u jezgri
150gr grozdjica
150gr suhih kajsija
150gr suhih smokava
1 veca kisela jabuka
1 - 2 solje secera

Mozete staviti bio koje suho voce. Ja sam stavljala suhe visnje i hurme.

Zacini:
- lovorov list
- karanfilic
- stapici cimeta

Priprema:
Meso skuhati uz dodatak lovorovog ista, karanfilica i cimeta.
Kada je kuhano dodati suho voce, orahe i secer. Prekriti vodom i sve zajedno kuhati 30-tak minuta na tihoj vatri.
Ohladiti, ostaviti u frizider.

Ovo jelo se jede hladno. Kasikom se pokupi masnoca sa vrha, pa se izvadi u zdjele.

Thursday, October 2, 2014

Kandirani đumbir

S obzirom na to da je sezona gripe i prehlade, preporucujem da napravite kandirani đumbir. Odlican je protiv grlobolje i rjesava stomacne probleme.
Moze se cuvati u plasticnim posudama ili u kesicama za frizider.

Sastojci:
500gr svjezeg đumbira
6 solja vode
oko 400gr secera

Priprema:
Djumbir ogulite i izrezite na tanke listice (kako god da izrezete ne moze biti pretanko! :))

Stavite ga u serpu sa vodom i kuhajte 30-tak minuta dok ne postane mekan.

Ocijedite vodu, a zadrzite 1/4 solje vode u kojoj se kuhao djumbir.

Ocijedjeni djumbir izvagajte i dodajte jednaku kolicinu secera.

Sve vratite u serpu, dodajte vodu koju ste sacuvali i kuhajte na srednoj temperaturi uz konstanstno mijesanje dok voda ne ispari.
Nekih 5-10 minuta.

Rasporedite ga na papir za pecenje ili na mrezu za hladjenje i ostavite da se susi 1h.
Najbolje ga je ostaviti preko noci da se susi!

Spremite u plasticne posude ili u kesice.