Evo i pekarskih kifli! Sami procijenite kako su ipale... :) Izgledaju odlicno, cak i moj muz kaze da su prave pekarske! :) Svakako preporucujem da ih pravite. Ko kaze da je za dobre kifle potrebno 1/2l mlijeka i puter?! :D
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjB6iJcg31CrFHRb8CwJi9sXgY24z13bpUiVCVjkjpMSykCZcv88uh4eLTLfZUuMOd2LSWjvXscRqzgFct4RY7EMWMeHNaXxxWvErmeWi88t4sQnBCuk0i-AWqREZ-Hr8iMdeP3wq7paGc/s200/1069888_398640120245633_657621986_n.jpg)
1kg brasna
2 cajne kasike soli
100ml mlakog mlijeka
2 kasike germe/kvasca
2 kasike secera
+ 1 kasika brasna
100ml ulja
400ml vode
1 kasika bijelog sirceta
U jednu solju staviti germu, secer i jednu kasiku brasna te preliti mlakim mlijekom i dobro izmjesati.
Ostaviti da stoji 10-tak minuta.
U vecu posudu sjediniti brasno i so.
Mlaku vodu sastaviti sa sircetom i uljem.
Kada je kvasac nadosao, istresti ga u posudu sa brasnom. Sve zakuhati makom vodom koju smo pomijesali sa uljem i sircetom.
Mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Prekriti plasticnom folijom i ostaviti na toplo mjesto da stoji sat vremena.
Kada je tijesto nadoslo, pomovo ga mijesiti, poklopiti folijom i vratiti na tolpo mjesto jos 30 minuta.
Tiesto podijeliti na 16 loptica i ponovo ostaviti da stoji jos 10 minuta.
Svaku lopticu razvaljati i smotati u kiflu.
Redati na pleh na koji ste stavili papir za pecenje, kifle "umiti" vodom i posuti krupnom soli.
Peci u zagrijanoj rerni na 480F (250C) 15 minuta.
No comments:
Post a Comment