S obzirom na to da je sezona gripe i prehlade, preporucujem da napravite kandirani đumbir. Odlican je protiv grlobolje i rjesava stomacne probleme.
Moze se cuvati u plasticnim posudama ili u kesicama za frizider.
Sastojci:
500gr svjezeg đumbira
6 solja vode
oko 400gr secera
Priprema:
Djumbir ogulite i izrezite na tanke listice (kako god da izrezete ne moze biti pretanko! :))
Stavite ga u serpu sa vodom i kuhajte 30-tak minuta dok ne postane mekan.
Ocijedite vodu, a zadrzite 1/4 solje vode u kojoj se kuhao djumbir.
Ocijedjeni djumbir izvagajte i dodajte jednaku kolicinu secera.
Sve vratite u serpu, dodajte vodu koju ste sacuvali i kuhajte na srednoj temperaturi uz konstanstno mijesanje dok voda ne ispari.
Nekih 5-10 minuta.
Rasporedite ga na papir za pecenje ili na mrezu za hladjenje i ostavite da se susi 1h.
Najbolje ga je ostaviti preko noci da se susi!
Spremite u plasticne posude ili u kesice.
No comments:
Post a Comment