To cete sigurno cuti svako jutro po turskim sokacima i mahalama. :)
Prema historijskim podacima, simit se u Istanbulu proizvodi jos od 1525. godine. Poznati putopisac Evlija Celebi je zapisao da je 1630. godine u Istanbulu bilo 70 pekara koje su pravile simite.
Simit/djevrek mozete naci u svim zemljama Balkana, Turskoj, Grckoj, te zemljama Bliskog istoka, pod razllicitim nazivima: simit, gevrek, gjevrek, djevrek,...
Simit/Gevrek na turskom znaci "hrskav". Najcesce se sluzi uz dorucak zajdeno sa neizostavnim turskim cajem, dzemom i sirom. Sastojci:
4 solje brasna
1 1/2 cajna kasika soli
3 1/2 cajne kasike germe/kvasca
1 kasika secera
1 solja mlake vode+50ml mlake vode
1/2 solje pekmeza (molasses)
1/2 solje vode
1 solja susama
Priprema:
Kvasac i secer razmutiti sa 50ml mlake vode. Ostaviti da stoji 10-tak minuta.
Pomijesati brasno i so, dodati nadosli kvasac, mlaku vodu i zamjesiti glatko tijesto. (potrebano je mijesiti 10-15 minuta)
Ostaviti da stoji na toplom mjestu oko sat vremena.
Kada se tijesto uduplalo, podijeiti ga na 8 loptica, te ostaviti na toplom mjestu jos 30 minuta.
Svaku lopticu podijeliti na dva dijela i razvaljati u trake. Trake motati jednu oko druge da dobijete oblik kako na slici.
Smotati u krug.
U dubokoj posudi razmutiti pekmez sa vodom. Svaki simit potopiti u tu mjesavinu, pa u susam.
Peci u zagrijanoj rerni na 390F/200C 10 - 15 minuta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3z5C3s1icRt26UoxO93x3l2neiQb8W-0SzcM6JdMjYm0Tq0Dis4Kr0UahjbgMpfpfF7nT5W4uF7jUPyFMfXC7VpOFvJQ05-3x0pV1xHGO1J0333kAegg2c-2bMeECdYdFYa3xmjjXiig/s1600/1521533_471032469673064_1479811386_n.jpg)
No comments:
Post a Comment