Thursday, July 17, 2014

Sitni cevab

"Cevab oznacava na komade isjeceno vareno meso sa dosta safta/umaka. "
Ostaviti da se meso "cevabi" znaci ostaviti da se kuha na tihoj vatri dok saft/umak ne postane gust, a meso lijepo kuhano.
Cevaba ima raznih: sis-cevab, tirit cevab, hadzijski cevab, jezik cevab, dziger cevab, juti cevab, hadzi-osman cevab, papaz cevab, travnicki cevab, itd. Razlika izmedju njih je u mesu koje se koristi, povrcu koje se dodaje i u zacinima, ali u sustini cevab je na komade isjeceno meso sa dosta safta.
Ono sto cevab izdvaja od drugih jela sa kuhanim mesom je to sto se u cevabe ne dodaje zaprska i to je ono sto je svojstveno bosanskoj kuhinji. Kuha se dugo i mora da se "cevabi"
Sitni cevab je neki osnovni cevab: junece ili bravece meso, luk, bijeli luk, mrkva, paradajiz, masnoca, biber, so. Iako se dugo kuha vrlo je jednostavan za napraviti, a i svi ga vole! 
Ja ne koristim pretis lonac, ali vi svakako mozete.
Za one koji su u Americi: meso za ovakva jela kupujem u mom dragom ALDI-ju.  Stew meat - dodje vec pripremljeno i isjeceno. Odlicno se kuha, ima dovoljno masnoce na sebi i nije zilavo.

Sastojci:
500gr juneceg ili braveceg mesa
1 glavica luka
1 veca mrkva
2-3 reznja bijelog luka
2 paradajza
persun
biber
so
aleva paprika
masnoca (maslo, puter ili ulje)

Priprema:
Isjeckan luk preprziti na masnoci dok ne postane staklast. Dodati mrkvu izrezanu na kolutice i meso isjeceno na manje komade.
Dinstati malo na tihoj vatri, pa dodati ispasiran paradajiz (ili paradajiz pire).
Dodati so, biber i persun, dodati vodu da prekrije meso i ostaviti da se kuha na tihoj vatri, da se "cevabi". 
Po potrbi dodavati vodu.
Na kraju dodati alevu papriku.

Sitni cevab se sluzi sa dosta safta.

2 comments:

  1. Volila bih te pratiti...Ako postavis link za 'followers' sigurno ces dobiti vise sljedbenika (neki od nas samo tako mogu pratiti)
    Ja sam 'Bosnian cook in Australia ';-)
    www.jasnaskitchencreations.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jasna! :) Moram skontati kako to da stavim. Pokusat cu u toku dana. :)

      Delete