"Cevab oznacava na komade isjeceno vareno meso sa dosta safta/umaka. "
Ostaviti da se meso "cevabi" znaci ostaviti da se kuha na tihoj vatri dok saft/umak ne postane gust, a meso lijepo kuhano.
Cevaba ima raznih: sis-cevab, tirit cevab, hadzijski cevab, jezik cevab, dziger cevab, juti cevab, hadzi-osman cevab, papaz cevab, travnicki cevab, itd. Razlika izmedju njih je u mesu koje se koristi, povrcu koje se dodaje i u zacinima, ali u sustini cevab je na komade isjeceno meso sa dosta safta.
Ono sto cevab izdvaja od drugih jela sa kuhanim mesom je to sto se u cevabe ne dodaje zaprska i to je ono sto je svojstveno bosanskoj kuhinji. Kuha se dugo i mora da se "cevabi"
Sitni cevab je neki osnovni cevab: junece ili bravece meso, luk, bijeli luk, mrkva, paradajiz, masnoca, biber, so. Iako se dugo kuha vrlo je jednostavan za napraviti, a i svi ga vole!
Ja ne koristim pretis lonac, ali vi svakako mozete.
Za one koji su u Americi: meso za ovakva jela kupujem u mom dragom ALDI-ju. Stew meat - dodje vec pripremljeno i isjeceno. Odlicno se kuha, ima dovoljno masnoce na sebi i nije zilavo.
Sastojci:
500gr juneceg ili braveceg mesa
1 glavica luka
1 veca mrkva
2-3 reznja bijelog luka
2 paradajza
persun
biber
so
aleva paprika
masnoca (maslo, puter ili ulje)
Priprema:
Isjeckan luk preprziti na masnoci dok ne postane staklast. Dodati mrkvu izrezanu na kolutice i meso isjeceno na manje komade.
Dinstati malo na tihoj vatri, pa dodati ispasiran paradajiz (ili paradajiz pire).
Dodati so, biber i persun, dodati vodu da prekrije meso i ostaviti da se kuha na tihoj vatri, da se "cevabi".
Po potrbi dodavati vodu.
Na kraju dodati alevu papriku.
Sitni cevab se sluzi sa dosta safta.
Volila bih te pratiti...Ako postavis link za 'followers' sigurno ces dobiti vise sljedbenika (neki od nas samo tako mogu pratiti)
ReplyDeleteJa sam 'Bosnian cook in Australia ';-)
www.jasnaskitchencreations.blogspot.com
Hvala Jasna! :) Moram skontati kako to da stavim. Pokusat cu u toku dana. :)
Delete