Mmm... Bonbone sa medom! :)
Potrebno vam je samo 10-15 minuta i imat cete ove hrskave bonbone na stolu.
I sto je najvaznije - domace! :)
Ove bonbone imaju interesantnu teksturu. Zbog karbon dioksida, unutar sjese se stvaraju baloncici. Kada se smjesa ohladi ti balnocici ostaju zarobljeni unutar bonbona zbog cega i jesu tako hrskavi, a ne tvrdi. :)
Sastojci:
3/4 solje secera
2 kasike meda
2 kasike vode
1 cajna kasika sode BB
Priprema:
U serpu staviti secer, med i vodu. Staviti na jaku vatru i putiti da se secer karamelizuje.
Kada se secer rastopi i pocnu se trvarati balnocici (kao na jednoj od slika), skloniti sa vatre i dodati sodu BB.
Lagano zicom promijeati tek toliko da se soda umijesa .
Vidjet cete, smjea ce poceti da se pjeni i doseci ce vrh serpe (zato koristite dublju serpu).
Smjesu odmah istresti na pleh na koji ste stavili papir za pecenje i NE RAVNATI.
Dakle, samo smjesu istresite i ostavite tako.
Ukoliko bdete pokusali da poravnate, balncici koji treba da ostanu unutra ce izaci na povrsinu.
Kada se ohladi, izlomiti na manje komadice.
No comments:
Post a Comment