Friday, September 26, 2014

Indianer Krapfen

Jos jedan biser austrijske kuhinje - Indianer Krapfen.
Legenda kaze da je nastao prilikom gostovanja indijskog madjionicara Kutoma Bulchie Titescana u Becu. Poslasticara koji je kreirao ovaj desert, bijela boja slaga je podsjetila na bljestavo bijele zube indijca, a cokoladni preliv na njegovu boju koze.
Filovani su dzemom od kajsija koji im daje svjezinu, a slag je napravljen od slatkog vrhnja.
Kod nas se Indijaneri nesto drugacije prave: koristi se saum (slag odbjelanaca) i cokolada.
Dugo vremena su Indijaneri bili poplarni u Sarajevskim slasticarnama. Ja sam ih uvijek jela kod Ramisa na Slatkom cosetu (kao i sve sarajlije pretpostavljam) 
Sljedeci put cu probati da napravim Indijanere kakvi su se sluzili u slasticarni kod Ramisa. 

Sastojci:
4 bjelanca
3 zumanca
4 kasike secera
6 kasika brasna

dzem od kajsija
slatko vrhnje

Cokoladni preliv:
100gr cokolade
80gr putera
3 kasike vode
2 kasike secera u prahu

Priprema:
Bjelanca i secer umutiti u cvrst snijeg. Lagano ZICOM umjesati zumanca i brasno.
Rasporediti u kalup za muffine i peci u zagrijanoj rerni na 360F/185C 10 - 13 minuta.

Napomena: biskviti treba da budu otprilike 1-1 1/2c debljine.

Pola dobijenih biskvita tanko premazati dzemom od kajsija i preliti cokoladom, te ostaviti da se malo osuse.
Kada se osuse poklopiti preostalim bisvitima.
Umutiti slag od slatkog vrhnja (dodajte secer po zelji.
Slagom ukrasite indijanere i prelite ostatkom istopljene cokolade.

Od ove kolicine cete dobiti 6 Indianer Krapfen 

No comments:

Post a Comment