Wednesday, September 17, 2014

Kubanski Tres leches

Tres leches je desert koji se pravi u svim zemljama Latinske Amerike, a ja sam izdvojila ovaj kubanski recept jer je najjednostavniji i sa najmanje sastojaka.
Tres leches oznacava kolac koji se zalije sa tri vrste mlijeka: evaporiranim mlijekom, kondenzovanim mlijekom i slatkim vrhnjem.
Iako je na izgled obican i jednostavan, vrlo je kompleksnog mlijecnog ukusa. Sigurna sam da ce vam se svidjeti ako ga probate.
Amerika ima vrlo zanimljivu politiku prema kubanskim doseljenicima.
Zbog toga sto se smatra da kubanci bjeze iz Kube u Ameriku iz politickih razloga (Cuba libre i nije bas tako libre), a ne iz ekonomskih, Amerika je donijela odluku pod nazivom "Wet foot/Dry foot" koja se sprovodi samo nad kubanskim emigrantima.
Naime, svaki kubanac/kubanka koji nogom dotakne suho tlo Amerike postaje legalni americki gradjanin - bez ikakvih papira, hodanja,, ganjaja,... Oni koji se ne dokopaju kopna bivaju deportovani na Kubu.
Cesto se desi da ih policija ganja u plicaku pokusavajuci ih sprijeciti da nogom dotaknu kopno.

Neobicno, tuzno i istinito.
Eto, na brzinu vam opisah tuznu sudbinu kubanskih emigranata u Americi.

Recept:
5 jaja
1 solja secera
1/3 solje mlijeka
1 mohuna vanilije (ili 1 cajna kasika ekstrakta)
1 solja basna
1 cajna kasika praska za pecivo
malo tartar krema (ako imate)

Sirup od mlijeka:
1 solja evaporiranog mlijeka
1 solja kondenzovanog mlijeka
1/2- 1 solja slatkog vrhnja
malo arome vanilije

Priprema:
Odvojiti zumanca i bjelanca.
Zumaca umutiti sa 2/3 solje secera dok ne postanu blijeda.Dodati mlijeko, vaniliju i brasno pomijesano sa praskom za pecivo.
Umutiti u glatku masu.
Bjelnaca i ostatak secera umutiti u cvrst snijeg.
Da bi bjelanca bilja cvrsca dodaje s tartar krem, ako ga nemate dodajte par kapi sirceta ili limunovog soka.

Smjesu sa zumancima lagano dodajte umucenim bjelancima. NE koristiti mikser!

Ilziti smjesu u puterom namazanu tepsiju 22x33cm.
Peci u zagrijanoj rerni na 350F/180C.

Mlijecni sirup:
Sve pomijesajte u jednu posudi i time prelijte pecen biskvit.

Ukrasite slagom!

No comments:

Post a Comment