Najbolje jabuke za tufahije su zlatni delises (golden delicious) jer se prilikom kuhanja ne raspadaju. Inace, tugahija je jedan od najlaksih deserta koje mozete napraviti!
I nek mi sada neko kaze da ipak vise voli muffine!
Inace se u fil za tufahije stavlja slatki kajmak, ja ga nisam imala pa sam stavila slatko vrhnje. Moja mama je znala stavljati mlijeko u prahu pa sve sjediniti sa agdom. Znaci svejedno je!.
Ja volim da secer hrska pod zubima pa stavljam kristal secer.
Sastojci:
6 jabuka zlatni delises
500gr secera
1/2l vode
1oogr mljevenih oraha
5 kasika secera
malo slatkog vrhnja
slag za ukrasavanje
Priprema:
Jabukama izdubiti sredinu, oguliti ih i kuhati u agdi dok ne postanu mekane (nekih 10 minuta).
Mljevene orahe i secer zamjesiti sa malo slatkog vrhnja i filovati jabuke kada se ohlade.
Ukrasiti slagom.
Mmm, ja ih jako volim; moze i bez kajmaka / vrhnja ;-)
ReplyDeleteMa moze naravno! :)
ReplyDeleteOve tufije sam pravila sa jabukama iz nase baste... ;)