Vrijeme je za BOZU!
Boza je osvjezavajuce bezalkoholno pice koje se pravi od zitarica. Prvi put je napravljeno u Mezopotamiji.
Dozivjela je svoje zlatno doba za vrijeme Otomanskog carstva. Kasnije se prosirila na Balkan i sve zemlje koje su bile pod Otomanskom upravom.
Do 16. vijeka pila se u neogranicenim količinama.
Kada su izmislili alkoholnu "tartar bozu", sultan Selim Drugi, uveo je prohibiciju, a u 17. vijeku sultan Mehmed Cetvrti zabranio je sva alkoholna pića. Zatvorio je sve prodavnice u kojima se ovo piće prodavalo, a samo u Istanbulu tada je bilo oko 300 prodavnica boze.
Otomansko carsvo je bilo poznato po tome sto su svojim vojnicima davali da piju bozu jer je puna karbohidrata i vitamina. Jedan litar boze sadrzi 1000 kalorija, cetiri vrste vitamina A i B, te vitamin E.
Preporucuje se da se pije u vrijeme gripa i prhlada, te se narocito preporucuje trudnicama i dojiljama jer od nje nadolazi mlijeko.
Sastojci:
5l vode
4 pune kasike kukuruznog brasna
1 puna kasika psenicnog brasna
1 cajna kasika suhe germe/kvasca
400gr secera
Priprema:
U vecu serpu staviti vodu da prokuha.
Razmutiti kukuruzno i psenicno brasno sa malo vode kao puding, dodati u uzavrelu vodu i kuhati oko pola sata.
Kada se ohladi dodati nadoslu germu/kvasac koji ste razmutili sa malo secera i vode.
Ostaviti da stoji 24h.
Procijediti kroz gazu.
Secer blago karamelizvati, dodati mu 1/2 l vode i kada prokuha sasuti u procjedjenu smjesu.
Presuti u flase i rashladiti.
Sluziti hladno!
No comments:
Post a Comment