Wednesday, February 12, 2014

Boza

Vrijeme je za BOZU! 

Boza je osvjezavajuce bezalkoholno pice koje se pravi od zitarica. Prvi put je napravljeno u Mezopotamiji. 
Dozivjela je svoje zlatno doba za vrijeme Otomanskog carstva. Kasnije se prosirila na Balkan i sve zemlje koje su bile pod Otomanskom upravom.
Do 16. vijeka pila se u neogranicenim količinama.
Kada su izmislili alkoholnu "tartar bozu", sultan Selim Drugi, uveo je prohibiciju, a u 17. vijeku sultan Mehmed Cetvrti zabranio je sva alkoholna pića. Zatvorio je sve prodavnice u kojima se ovo piće prodavalo, a samo u Istanbulu tada je bilo oko 300 prodavnica boze.

Otomansko carsvo je bilo poznato po tome sto su svojim vojnicima davali da piju bozu jer je puna karbohidrata i vitamina. Jedan litar boze sadrzi 1000 kalorija, cetiri vrste vitamina A i B, te vitamin E.

Preporucuje se da se pije u vrijeme gripa i prhlada, te se narocito preporucuje trudnicama i dojiljama jer od nje nadolazi mlijeko.

Sastojci:
5l vode
4 pune kasike kukuruznog brasna
1 puna kasika psenicnog brasna
1 cajna kasika suhe germe/kvasca
400gr secera

Priprema:
U vecu serpu staviti vodu da prokuha.
Razmutiti kukuruzno i psenicno brasno sa malo vode kao puding, dodati u uzavrelu vodu i kuhati oko pola sata.
Kada se ohladi dodati nadoslu germu/kvasac koji ste razmutili sa malo secera i vode.

Ostaviti da stoji 24h.
Procijediti kroz gazu.

Secer blago karamelizvati, dodati mu 1/2 l vode i kada prokuha sasuti u procjedjenu smjesu.

Presuti u flase i rashladiti.

Sluziti hladno!

No comments:

Post a Comment