Wednesday, February 12, 2014

Sarma u kiselom kupusu

U Sarajevu je obicaj da sarma (u kiselom kupusu ili u lozi) bude sto sitnija... Kad se zavija sarma, tezi se ka tome da je: sarma=jedan zalogaj!
Stare zene bi reci da je KUMS napraviti sitnu sarmu. Valjda se preko toga gledalo i koliko je domacica spretna u kuhinji. ;)

Rijec "kums" dolazi iz njemackog jezika od rijeci "kunst" sto znaci umjetnost. I zaista to jeste...
Napraviti male sarmice u kiselom kupusu stvarno jeste KUMS! :)


Sastojci:
kiseli kupus
350 - 300gr fasiranog mesa
1 glavica luka
1 mrkva
saka rize
so
biber

malo suhog mesa (masnijeg)
paradajiz (ili paradajiz pire)
aleva paprika
lovorov list

Priprema:
Listove kupusa isprati u malo vode (ukoliko su previse kiseli) i dobro ocjediti.
Listovima izrezati sredinu (zilu), te ako su listovi veliki prerezati ih na pola.

Luk i mrkvu sitno isjeckati i dodati ih fasiranom mesu. Dodati  opranu rizu, posoliti i pobiberiti prema ukusu.
Rukom dobro izmjesati te tom smjesom puniti sarme.

Gledajte da su sto manje... :D

U serpu staviti malo ulja, pa redati sarmice u krug.
Nasuti vode toliko da samo prekrije sarme.

Kada prokuha, smanjiti vatru, dodati malo soli, paradajiz, alevu papriku i lovorov list.

Kuhati na tihoj vatri 40 minuta.

No comments:

Post a Comment