Neko ce sada reci kako joj pade na pamet zeljanik u sred zime! Eh, lahko! Ovdje zelja ima tokom cijele godine, a ja sam bas u frizideru imala nesto zelja koje je trebalo iskoristiti.
Iako svi manje-vise znate kako se pravi zeljanik, ja sam ga pravila po receptu iz knjige Alije Lakisica - Bosanska kuhinja, te recept u cijelosti prenosim:
Zeljanik je uljevak od spanaca.
1 kg zelja, 1/2 kg brasna (kukuruzna ili psenicna, a moze i mijesano), 2 -3 jaja, mlijeka (slatkog) ili vode, nesto masla i kajmaka, te kiselo mlijeko.
Spanac se dobro ocisti, opere i izreze, te sastavi sa brasnom, dodaju se jaja, te skupa zamijesi sa mlijekom (ili vodom).
Zeljanik se izlije na tepsiju, ispece, te izreze na dulume (komade). Skupa se rastope maslo i kajmak i polije uljevak.
Uz zeljanik se moze odvojeno servirati kiselo mlijeko.
No comments:
Post a Comment