Kazu da se buredzici najvise prve u Sarajevu i oklini.
Ako me pitate koja je razlika izmedju buredzika i mantija, morat cu reci da ne znam... Mantije nikad nisam pravila, a ni jela. (Znam, sramota! :( )
Oni koji su pravili oboje kazu da je to isto jelo, samo sto je buredzike lakse napraviti. :)
Moja mama kaze da u buredzike ide malo mesa i dosta jufke, a ono sto buredzike cini buredzicima je jogurt i bijeli luk kojima se preliju.
Ja sam ih prelila pavlakom i cvrstim jogurtom, zato sto volim da mi ostanu hrskavi. Kada se preliju tecnim jogurtom, budu mokri. ;)
Na slikama cete vidjeti i nacin na koji se buredzici motaju (taj nacin sam nasla na nekom turskom site-u, moja mama ih nesto komplikovanije mota. :D)
I da, ne gledajte u jufku koju sam razvila! Jedva sam je uspjela savladati. hahaha
Sastojci za jufku:
500gr brasna
1 cajna kasika soli
par kasika ulja
200ml mlake vode
Za fil:
250gr fasiranog mesa
1 glavica luka
so
biber
Priprema:
Od gore navedenih sastojaka napraviti glatko tijesto. Premazati ga uljem, umotati u prozirnu foliju i ostaviti da stoji na toplom mjestu oko sat vremena.
Razviti jufku i ostaviti da se malo osusi.
Napraviti fil od fasiranog mesa i sitno isjeckanog luka (ja koristim rende za luk). Posoliti i pobiberiti prema ukusu.
Jufku filovati i motati kao na slikama, te redati u tepsiju.
Peci u zagrijanoj rerni na 400F/200C oko 20 minuta, dok ne porumene.
Pomijesati pavlaku, cvrsti jogurt i sitno isjeckan bijeli lu. i time preliti buredzike.
Mozete koristiti i tecni jogut ukoliko vise volite mokre buredzike.
No comments:
Post a Comment