Wednesday, February 12, 2014

Lahmacun (Lahmadzun)

Lahmacun - turska pizza. :)
Lahmacun i ayran - ko je za?! :) Svakako preporucujem da, ako vec niste, probate ovo cuveno tursko jelo.

Tijesto:
5 solja brasna
1 cajna kasika germe/kvasca
1 kasika secera
3 cajene kasike soli
2 kasike ulja
1 1/2 solja mlijeka ili vode



 Fil:
500gr fasiranog mesa
1 crvena paprika
1/2 zelene paprike
1 veca glavica luka
2 srednja paradajiza
1 cajna kasika paradajiz pirea
1 1/2 cajna kasika kima
1 1/2 cajna kasika bibera
1 cajna kasika mljvene paprike
soli prema ukusu
persuna prema ukusu

Priprema:

Od gore navedeni sastojaka napraviti glatko tijesto i ostaviti da stoji na toplom mjesu 2h.

U procesor za hranu staviti paprike, luk, pesun, oguljen paradajiz i samljeti da dobijete nesto imedju paste i sosa.

U to dodati fasirano meso, kim, biber, papriku, paradajiz pire i posoliti prema ukusu.

Tijestopodijeliti na loptice (malo vece od ping-pong loptica). Tanko razvaljati i premazati smjesom.

Peci na pobrasnjenom plehu u zagrijanoj rerni na 400F/200C 10 minuta.

Dodati izrezanu salatu i paradajiz, te prije posluzivanja zaciniti limunom (ukoliko zelite).


No comments:

Post a Comment