Thursday, April 3, 2014

Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko je poznato jos od srednejg vijeka. Zbog svoje stabilnosti i zbog toga sto nije lahko kvarljivo kao kravlje mlijeko, bilo je jednako popularno u zemljama islamskog svijeta kao i u krscanskim zemljama.
Bademi su bogati vlaknima, sadrze vitamin E, magnesium, selenuim, potasium, cink, zeljezo, fosfor, kalcij,..., a bademovo mlijeko ima znatno manje proteina od kravljeg mlijeka.
Jedna solja bademovog mlijeka sadrzi 60 kalorija, dok jedna solja kravljeg mlijeka ima 150 kalorija.
Bademovo mlijeko je pogodno za sve one koji su na dijeti i zele da smanje unos kalorija, za one koji imaju problem sa povisenom masnocom u krvi, za ljude sa bubreznim oboljenjima, kao i za sve one koji iz bilo kojeg razloga ne zele ili ne smiju da unose proteine zivotinjskog porijekla u svoj organizam (vegani, vegetarijanci).
Takodje, bademovo mlijeko je odlicna zamjena za kravlje mlijeko i prilikom kuhanja.

Ukoliko zelite mozete ga zasladiti medom ili hurmama/datulama, a mozete ga ostaviti i nezasladjeno.

Napomena: U djecijoj ishrani bademovo mlijeko ne moze biti zamjena za kravlje mlijeko! Dakle, djeca mogu piti ovo mlijeko, ali moraju piti i kravlje! 

Sastojci:
1 solja neoguljenih badema
4-5 solja vode
1-2 kasike meda ili par hurmi (po zelji)

Priprema:
Neoguljene bademe potopiti u vodu preko noci (ili 12h).
Ocjediti ih i staviti u blender. Nasuti 4 solje vode (ili 5 solja ako zelite rijedje mlijeko) i blendati 1-2 minuta.
Po zelji, mozete dodati zasladjvac koji zelite, ja sam koristila med (preporucujem i hurme).
Mlijeko procijediti kroz cjediljku ili kroz pamucnu gazu.
Mlijeko nasuti u staklenu flasu i ostaviti, a ostatak mljevenih badema mozete iskoristiti za kolace ili hljeb (ili sta god zelite).

No comments:

Post a Comment