Sunday, April 6, 2014

Puslice/Forgotten kisses

Visak bjelanaca=PUSLICE! 
U engleskom jeziku puslice nose naziv Forgotten kisses, u francuskoj ih zovu Baisers oubliés, a prevod sa oba jezika je "Zaboraljeni poljupci". Mislim da bi i kod nas ispravan naziv bio PUSICE, a ne pusLice... Ali nije to toliko ni bitno.
Upravo ovaj oblik kolacica, cokoladica i sl. nosi naziv KISS (poljubac), pa tako imate poznate Hershey's cokoladice u ovom obliku koje nose naziv Hershey's kisses.
A zasto bas forgotten (zaboravljeni)?!
Pa valjda zato sto se toliko dugo suse u rerni da potpuno zaboravite da ste ih i pravili! 

Kako vidite na slici ja sam ih pravila u bojama, sto je izazvalo odusevljenje kod moje djevojice.  Mislim da bi ovako sareni bili vrlo zapazeni na djecijim rodjendanima i zabavama. 

Sastojci:
5 bjelanaca
250gr secera u prahu
1/2 cajne kasike cream of tartar (tartar krem)
vanilijin secer ili ekstrakt vanilije (po zelji)
prehrambene boje

Priprema:
Bjelanca mikserom mutiti na najjacoj brzini dodajuci kasiku po kasiku secera, cream of tartar i vanilijin secer (ili ekstrakt).
Dodati boje po zelji.
Istiskati smjesu na pleh koji se oblozili papirom za pecenje i susiti u rerni na 270F/120C 1h i 30 minuta.

Napomena: umjesto cream of tartar (tartat krema) mozete koristiti limunov sok ili sirce dodajuci 1/4 cajne kasike limunovog soka/sirceta po bejlancetu.

Napisat cu koju rijec i o tartar kremu ovih dana. 

No comments:

Post a Comment