Pureca prsa marinirana u Dijon senfu. Brzo i jednostavno!
U ovom receptu se inace koristi bijelo vino, ali posto ja ne koristim vino pri kuhanju, zamijenila sam ga sokom od bijelog grodja kojem sam dodala malo sirceta.
Dijon je grad u fransuckoj koji se smatra svjetskom prijestolnicom senfa. Senf se u tom gradu proizvodi jos od 13. stoljeca! Iz tog razloga i odredjena vrsta senfa nosi naziv Dijon senf (Dijon mustard).
Ima i jedna Balaseviceva pjesma u kojoj se spominje djevojaka koja je "stigla tog jutra iz Dijona", pa je on odveo "u mali restoran s dobrom klopom".
Sastojci:
500gr purecih prsa
1 kasika Dijon senfa
1 kasika vegete
biber
ulje
3 kasike soka od bijelog grozdja
1 kasika sirceta
Priprema:
Pureca prsa marinirati: premazati meso senfom i vegetom.
Ostaviti da stoji 2h.
Tepsiju namazti uljem i poredati pureca prsa i posuti biberom. Peci u zagrijanoj rerni na 365F/180C oko 40 minuta uz povremeno dodavanje vode,
Pri kraju pecenja dodati 3 kasike soka od bijelog grozdja pomijesanog sa 1 kasikom sirceta.
Izrezati i posluziti uz prilog po izboru.
No comments:
Post a Comment