Monday, April 28, 2014

Puretina Dijonnaise/Turkey Dijonnaise

Pureca prsa marinirana u Dijon senfu. Brzo i jednostavno!
U ovom receptu se inace koristi bijelo vino, ali posto ja ne koristim vino pri kuhanju, zamijenila sam ga sokom od bijelog grodja kojem sam dodala malo sirceta. 
Dijon je grad u fransuckoj koji se smatra svjetskom prijestolnicom senfa. Senf se u tom gradu proizvodi jos od 13. stoljeca! Iz tog razloga i odredjena vrsta senfa nosi naziv Dijon senf (Dijon mustard).

Ima i jedna Balaseviceva pjesma u kojoj se spominje djevojaka koja je "stigla tog jutra iz Dijona", pa je on odveo "u mali restoran s dobrom klopom". 

Sastojci:
500gr purecih prsa
1 kasika Dijon senfa
1 kasika vegete
biber
ulje
3 kasike soka od bijelog grozdja
1 kasika sirceta

Priprema:

Pureca prsa marinirati: premazati meso senfom i vegetom.
Ostaviti da stoji 2h.

Tepsiju namazti uljem i poredati pureca prsa i posuti biberom. Peci u zagrijanoj rerni na 365F/180C oko 40 minuta uz povremeno dodavanje vode,
Pri kraju pecenja dodati 3 kasike soka od bijelog grozdja pomijesanog sa 1 kasikom sirceta.

Izrezati i posluziti uz prilog po izboru.

No comments:

Post a Comment