Volim ovu kombinaciju! A vi?!
Sastojci za tijesto:
500gr brasna
3 kasike secera
1 kasika suhog kvasca/germe
50ml mlakog mlijeka
100ml ulja
1 solja jogurta (sobne temperature)
1 jaje
naribana limunova korica
Fil:
200ml slatkog vrhnja4
400ml mlijeka
6 kasika griza
6-8 kasika secera
1 jaje
visnje iz kompota (ja sam koristila pie filling od visanja)
Priprema:
Kvasac, kasiku secera i kasiku brasna pomijesati sa mlijekom i ostaviti da stoji 10-tak minuta.
Pomijesati brasno, secer, limunovu koricu, ulje i jaje, dodati im nadosao kvasac i jogurt.
Mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.
Sto se duze mijesi, to ce tijesto biti bolje. Ja sam koristila mikser...
Ostaviti da stoji na toplom mjestu 40 minuta. Ponovo mijesiti i ostaviti da stoji jos 20 minuta.
U serpu staviti mlijeko i vrhnje. Zagrijavati do vrenja, pa dodati secer i griz. Kuhati na srednoj temperaturi uz konstantno mijesanje dok ne postane gusto.
Skloniti sa vatre dodati umuceno jaje i jos secera ukoliko vam griz nije dovoljno sladak.
Pazite, strudla ce biti slatka onoliko koliko je griz sladak.
Tijesto podijeliti na dva dijela, razvaljati i filovati grizom i ocijedjenim visnjama.
Peci u zagrijanoj rerni na 180C/356F 30 - 35 minuta.
No comments:
Post a Comment