Sunday, April 6, 2014

Strudla sa grizom i visanjama

Volim ovu kombinaciju! A vi?! 

Sastojci za tijesto:
500gr brasna
3 kasike secera
1 kasika suhog kvasca/germe
50ml mlakog mlijeka
100ml ulja
1 solja jogurta (sobne temperature)
1 jaje
naribana limunova korica

Fil:
200ml slatkog vrhnja4
400ml mlijeka
6 kasika griza
6-8 kasika secera
1 jaje
visnje iz kompota (ja sam koristila pie filling od visanja)

Priprema:
Kvasac, kasiku secera i kasiku brasna pomijesati sa mlijekom i ostaviti da stoji 10-tak minuta.
Pomijesati brasno, secer, limunovu koricu, ulje i jaje, dodati im nadosao kvasac i jogurt.
Mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.
Sto se duze mijesi, to ce tijesto biti bolje. Ja sam koristila mikser... 

Ostaviti da stoji na toplom mjestu 40 minuta. Ponovo mijesiti i ostaviti da stoji jos 20 minuta.

U serpu staviti mlijeko i vrhnje. Zagrijavati do vrenja, pa dodati secer i griz. Kuhati na srednoj temperaturi uz konstantno mijesanje dok ne postane gusto.
Skloniti sa vatre dodati umuceno jaje i jos secera ukoliko vam griz nije dovoljno sladak. 

Pazite, strudla ce biti slatka onoliko koliko je griz sladak.

Tijesto podijeliti na dva dijela, razvaljati i filovati grizom i ocijedjenim visnjama.

Peci u zagrijanoj rerni na 180C/356F 30 - 35 minuta.

No comments:

Post a Comment