Jos jedan specijalitet bosanske kuhinje: Begova corba.
Ona spada u "jace" corbe i najcesce se sluzi kao samostalan obrok uz dodatak limuna.
Iako ne volim bamiju koja je nezaobilazni sastojak ove corbe, uvijke je rado pravim i jedem (odvojim bamiju, naravno :))
Oni koji su je probali Begovu corbu sigurno je vole, a oni koji nisu probali - pa vrijeme je da je probaju i zavole!
U slast!
Sastojci:
500gr pileceg mesa
1 veca mrkva
celer
persun
korijen persuna
50gr rize (saka)
50gr bamije (saka)
3 zumanca
200ml milerama (pavlake)
biber
so
Priprema:
Pilece meso oprati i staviti u serpu sa vodom zajedno sa mrkvom, cereom, perunom i korijenom persuna.
Kada je kuhano, piletinu i povrce i isjeci na kockice.
Rizu skuhati i ocjediti i dodati corbi.
Ako koristite suhu bamiju, namoite je u vreloj vodi, pa i nju dodajte u corbu.
Ako ipak koristite zaledjenu, samo je ubacite u serpu.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Corbu kuhati jos 5 minuta na srednoj vatri.
Zumanca i mileram zajedno umutiti i dodati corbi. Kuhati jos par minuta da se corba zgusne.
Sluziti toplo uz dodatak limuna.
Napomena: ova corba se moze praviti i od janjeceg, teleceg i kozijeg mesa.
No comments:
Post a Comment