Kada pomislim na Tursku, prvo cega se sjetim je upravo ova corba - Mercimek corba!
Nema te kuce, restorana, stajalista, javne kuhinje, ... u kojoj ne mozete pojesti Mercimek corbu, tost sa sirom i popiti Ajran!
Volim Tursku kuhinju, a posebno volim ovu corbu - njen miris me uvijek vrati u Tursku, barem na momenat.
Sastojci:
1 solja crvene lece
1 mrkva
1 glavica luka (srednje velicine)
1 cajna kasika paradajiz pirea (moze i 1 svjezi paradajiz-ogljen i propasiran)
1 cajna kasika soli
1 cajna kasika bibera
6 solja vode
2 kasike maslinovog ulja ili putera
1 kasika crvene paprike (slatke ili ljute)
ja sam koristila Alevu
Mrkvi i luk isjeckati na sitno. Lecu oprati. Sve sastojke staviti u serpu i kuhati 20 minuta na srednjoj vatri.
kada se leca raskuha, ubaciti u blender i izblendati.
U manjoj serpici rastopiti puter i dodati mu 2 kasike paprike. Promijesati par sekundi i preliti preko corbe.
No comments:
Post a Comment