Wednesday, August 6, 2014

Mascarpone sir

U zadnje vrijeme sve cesce nailazim na recepte za kolace u koje ide mascarpone sir. Zbog toga i izbjegavam te kolace jer ga nikada nemam u frizideru.
Ovdje kod mene ga je tesko naci u prodavnicama, a i tamo gdje ga ima kupiti prilicno je skup. Razlog zbog kojeg je tako skup je, kazu, zato sto je uvozen iz inostranstva.
Eh, ako je tako, onda cu ga sama napraviti!  I evo, napravila sam ga za 4x manju cijenu od one u prodavnici.
Treba vam samo slatko vrhnje/heavy wipping cream i jedna kasika limunovog soka.

Ukus mu je izvanredan! Bogat i kremast. Mozete ga koristiti i kao namaz za dorucak.

Za one koji su u USA: Najjeftiniji heavy wipping cream koji sam ovdje nasla je u ALDI-ju - 500ml/2$. Tamo ga stalno kupujem.

Sastojci:
500ml slatkog vrhnja/heavy wipping cream
1 - 2 kasike limunovog soka

Priprema:
Slatko vrhnje/heavy wipping cream kuhajte na pari skoro do vrenja. NE SMIJE DA PROVRI!
Za one koji imaju toplomjer: zagrijte vrhnje do 85/90C (185/195F).
Trebat ce vam oko 15 minuta.

U zagrijano vrhnje dodajte 1 kasiku limunovog soka i mijesajte sve dok se ne zgusne i ne posne hvatati za kasiku.
Sklonite sa pare i ostavite da se hladi 20 minuta.

U cjediljku stavite gazu i smjesu prespite. Pokrijte krajevima gaze i ostavite preko noci u frizideru da se cijedi.

Sutra ga samo prebacite u kutiju ili teglu i to je to.
Imate svoj domaci mascarpone sir. 

4 comments:

  1. Jednom sam pravila, ali nesto mi nije uspjelo...probam ponovo, jer je maskarpone ovdje jako skup.

    ReplyDelete
  2. I kod mene je strasno skup. Ljudi zbog toga koriste Philadelphia sir ili neki slican. :) Ma sigurno ce uspjeti. Samo je bitno da prenoci u frrizideru. :)

    ReplyDelete
  3. Selam.Kod nas ovdje u Bosni se slatko vrhnje koristi za izradu šlaga,jer je uistino slatko.A ima i vrhnje za kuhanje,pa se pitam može li mascarpone biti od slatkog vrhnja :) Isprobala bih recept definitivno.

    ReplyDelete
  4. Alejkumuselam! :) Ja sam koristila Heavy wipping cream, od njega se pravi slag s tim sto dodajem secer ako zelim da je slatko.
    Evo gledala sam sada na forumu koja vrhnja postoje u BiH. Kazu da postoji slatko vrhnje, vrhnje za kuhanje i vrhnje za slag.
    Slatko vrhnje (iako pise da je slatko) nije zasladjeno. Naziv se odnosi na proces dobijanja. Vhrnje za slag jeste zasladjeno i ono je biljnog porijekla te se i ne moze koristiti za mascarpone. A vrhnje za kuhanje je samo za kuhanje.
    Uglavnom, mislim da je najbolje uzeti obicno slatko vrhnje (kazu da je u casici bolje od onog u tetrapaku). I da se obrati paznja da nije biljnog porijekla kao sto je hole, sole, hopla i sl.

    ReplyDelete