Friday, June 20, 2014

Domaci hamburgeri

Volim domace hamburgere samo zato sto znam sta sam stavila u njih i znam sta jedem! Nema nekih pojacivaca ukusa, mesa kojem se ne zna porijeklo, peciva koje je staro barem dvije sedmice, neoprane salate, itd. 
Da ne nabrajam. Znate o cemu govorim!
Ovi hamburgeri se brzo naprave, brzo budu peceni, a brzo se i pojedu! Sto je najvaznije mozete ih posluziti i djeci. 
Ja sam svoje pekla na elektricnom rostilju, a vi ako nemate rostilj mozete peci u tavi... Ili jednostavno raspalite rostilj i uzivajte! 



Sastojci za pljeskavicu:
500gr fasiranog mesa
1 kasika luka u prahu (ili suhog)
1/2 cajne kasike bijelog luka u prahu
1 jaje
1 cajna kasika senfa
2 kasike prezle/krusnih mrvica
so i biber prema ukusu
Priprema:
Sve sastojke sjediniti i dobro izmjesati. Praviti pljeskavice. Svaku premazati maslinovim uljem i redati jednu na drugu. Prekriti ALU folijom i ostaviti u frizider 15 minuta (ili dok se vatra u rostilju ne razgori :D)

Sastojci za hamburher peciva:
(4 komada)
250gr brasna+1cajna kasika
1/2 cajne kasike soli
1 cajna kasika germe/kvasca
1 cajna kasika secera
2 kasike mlijeka
1 kasika maslinovo ulja
1 cajna kasika sirceta
1/2 solje mlake vode

Priprema:
Germu, secer i kasiku brasna pomijesati sa mlakim mlijekom i ostaviti da nakvasa.
Brasnu dodati so i kvasac. 
Vodu, ulje i sirce pomijesati i time zamjesiti glatko tijesto.
Ostavitina toplom mjesu 45 minuta da nadodje. 
Podijeliti na 4 dijela i oblikovati peciva. Prekriti ih krpom i ostaviti na toplo mjesto 15-20 minuta.
Posuti ih susamom i peci na 380F/200C 20 minuta.


No comments:

Post a Comment