Friday, June 6, 2014

Siptarski kolacici

U Sarajevu i okolini mesne loptice koje su u saftu se nazivaju "kolacici". 
Cufteta su malo drugacijeg oblika, przena i bez safta (umaka/sosa).
U mojoj kuci ovo jelo se zove Siptarski kolacici. Zasto bas "siptarski" ne bih vam znala reci... Mozda zato sto su zbog pavlake bijela pa podsjecaju na siptarske kapice?! Hmm... Nagadjam! 
Prema Aliji Lakisicu (Bosanski kuhar) ovo jelo nosi naziv Bosanski kolacici sa pavlakom, a ja sam stavila naziv po kojem ih ja poznajem.
A kako ih vi zovete?! 

Sastojci:
500gr fasiranog mesa
1 manja glavica luka
1 kriska starog hljeba
1 jaje
so i biber prema ukusu
ulje za przenje
pavlaka i puter (ili vrhnje za kuhanje)

Priprema:
U posudu staviti fasirano meso, dodati sitno sjeckani luk, hljeb natopljen vodom i jaje. Posoliti i pobiberiti prema ukusu.
Dobro rukom izmjesati i ostaviti u frizider oko 30 minuta da se stisne kako biste lakse mogli praviti loptice.
Oblikovati male loptice i prziti na ulju.
Kada su przene prebaciti ih na papir da odtranite visak ulja.
Staviti u cistu tavu, preliti istopljenim puterom i pavlakom, te vratiti na vatru jos par minuta.

Mozete koristiti i vrhnje za kuhanje umjesto putera i pavlake.
Takodje, mozete dodati i sitno isjeckan bijeli luk.

No comments:

Post a Comment