Wednesday, May 21, 2014

Capri kolac

Kolac koji ukusom najvise podsjeca na sladoled. Odlicna poslastica za one koji vole kremste kolace.
Jednostavan za napraviti i sto je najvaznije brzo bude gotov!
Ovo je neki pojednostavljeni recept Capri torte koju mozete naci medju mojim receptima. 
Ovog puta sam koristila Stivu kao zasladjivac, ali ovdje cu zapisati recept sa obicnim secerom.

Biskvit:
3 bjelanca
3 kasike secera
3 kasike brasna

Krema sa jagodama:
1/2 kg jagoda
200ml vode
1 puding od jagode
3-5 kasika secera (prema ukusu)

Krema vanila:
250ml slatkog vrhnja
250ml mlijeka
3 zumanca
1 puding vanila
3-5 kasika secera

Vrhnje za slag (po zelji ga zasladiti)

Priprema:
Bjalanca i secer umutiti ucvrst snijeg. Dodati tartar krem (ako ga imate).
Zicom ujesati brasno.
Uljem namazati pleh i rasporediti smjesu.
Peci u zagrijanoj rerni na 180C/356F 10 minuta.

Jagode ocistiti i isjeci na krupnije komade.
Staviti u serpu, dodati secer i 100ml vode. Kuhati 5-10 minuta dok ne dobijete dzem od jagoda. U ostatku vode razmutiti puding od jagoda i dodati kuhanim jagodama. Kuhati na srednoj temperaturi dok ne postane gusto.
Ostaviti da se hladi.

Od navedenih sastojaka napraviti puding od vanilije.

Preko biskvita staviti kremu od jagoda, pa kremu od vanilije i na kraju uuceno vrhnje za slag.

Dobro ohladiti i posluziti.

No comments:

Post a Comment