Friday, September 19, 2014

BAKLAVA

Kompletirala sam clanak o baklavama! 
Ovdje mozete procitati odakle nam dolazi baklava, kako se recept prosirio po svijetu, zasto je baklava postala tradicionalni bajramski kolac, te koje su se baklave tradicionalno pravile u Bosni i Hercegovini. 
Napominjem da je clanak moje autorsko djelo, te vas molim da me kontaktirate ukoliko zelite da ga objavite na svojoj stanici. Hvala!

BAKLAVA

Asirci su, oko 8. stoljeca prije nase ere, bili prvi ljudi koji su sastavili nekoliko tankih slojeva tijesta za hljeb sa sjeckanim orasima izmedju tih slojeva, dodali malo meda i pekli u svojim primitivnim pecima. Ova najstarija poznata verzija baklave pekla se samo u posebnim prilikama. Ustvari, povjesno gledano, baklava je smatrana hranom za bogate sve do sredine 19. stoljeća.

U Turskoj i sada mozete cuti izraz koji cesto koriste siromasni: "Ja nisam dovoljno bogat da jedem baklavu i burek svaki dan".

Grcki, pomorci i trgovci, koji su putovali na istok u Mezopotamiju uskoro su otkrili cari Baklave. Odusevljeni njenim ukusom donijeli su recept u Atinu. Veliki doprinos za razvoj ovog kolaca su dali upravo Grci tehnikom razvijanja tijesta koja je omogucila da se tijesto razvije tanko kao list, za razliku od grubog tijesta asirskog hljeba. U stvari, ime "Phyllo" su mu dali Grci, sto znaci "list" u grckom jeziku. U relativno kratkom vremenu, u svakoj kuhinji bogatih domacinstava u regiji, tepsije baklave su se pekle za sve posebne prilike od 3. stoljeća p.n.e pa nadalje. Kako je Armensko Kraljevstvo smjesteno na drevnom Putu Svile oni su bili ti koji su po prvi put u baklavu dodali cimet i karanfilcic/klincic, arapi su dodali ruzinu vodu i kardamom i tako je ukus baklave dobijao suptilne nijanse.
Baklava se sluzila i u palacama drevnog Perzijskog kraljevstva. Na zapadu je pravljena u kuhinjama bogatih rimskih vila, a zatim u kuhinjama Vizantije sve do pada kada su Turci preuzeli ovaj recept i prosirili ga diljem svoga carstva.

Tirit za baklavu

Gledajuci stane site-ove u potrazi za receptom za baklavu nigdje nisam naisla na baklavu u koju se stavlja tirit... Baklava se uglavnom pravi samo sa kostunjavog voce (orasi, bademi, pistacije).
Izgleda da se samo kod nas stavlja tirit u baklavu!
To me je dovelo do zakljucka da je baklava sa tiritom i orasima tipicna bosanska baklava! Kako su orasi uvijek bili na cijeni, u Bosni i Hercegovini se dodavao tirit da se popuni baklava i to je neki nas doprinos ovom drevnm specijalitetu.
Moja mama kaze da se kod nas pravi tzv. Jalan baklava (Yalan tur. laz) - Lazna baklava.
Sastav tirita je kao i sastav hurmadzika: puter, brasno i jaje. S tim da se dodaje vise brasna kako bi se dobile mrvice (tirit).

Zasto je baklava postala tradicionalni Bajramski kolac?

Tradicija pravljena baklave za Bajram datira jos od Otomanskog carstva.
Naime, svakog 15. dana mjeseca Ramazana Sultan bi naredio haremskim kuharima da naprave po jednu veliku tepsiju baklave na svakih 10 janicara, a tepsija baklave sa 100 jufki bi se slala licno Sultanu.
Janicari bi nosili te tepsije baklave kroz ulice i to se zvalo BAKLAVA ALAYI (Parada bakleve).
Ovaj cin bi oznacavao posebnu vezu izmedju Sultana i vojske.

Posto su tepsije sa bakavom 15. dana Ramazana bile namjenjene samo janicarima, medju narodom je ostalo da se caste baklavama za Bajrame ili neke druge proslave kao sto su svadbe, sunecenja, itd.
(Inace, Bayram na turskom znaci praznik)

Baklave koje su se pravile u Bosni i Hercegovini.

Ovdje sam nabrojala baklave koje su se pravile u BiH i opisala njihove karakteristike (bez recepta). Ukoliko se sjetite jos neke koja se pravila u vasem kraju slobodno me obavjetite da dodam i nju.

Sarajevska baklava
Pravi se sa 2 reda/tavana tirita i 2 reda/tavana oraha. Naizmjenicni redovi tirita i oraha daju atraktivnu boju baklavi sa strane (kada se izreze).

Sevdidzan baklava
Baklava koja se pravi sa jajima, brasnom i maslom. Krakterise je to sto se u nju ne stavljaju orasi niti bilo koje drugo kostunjavo voce.

Dzandar baklava
Ovo je vrsta kajmak baklave koja je oblikovana kao sam rolne. Naziv joj dolazi od rijeci "cendere" sto znacava deblju oklagiju.
Filuje se slatkim kajmakom i bademima ili orasima koji su skuhani u mlijeku.
Jufke za ovu baklavu se suse i po nekolilko dana, a filuju se tek nakon pecenja.

Divit baklava
Za ovu baklavu tirit se pomijsa sa mljevenim i sjeckanim orasima. Ovaj fil se posipa po prosusenim jufkama, mota se na tanku oklagiju i skupi (harmonika) . Oklagija se polahko izvuce i rezu se diviti (komadi). Odatle joj i naziv divit baklava.

Kajmak baklava
Kao "glasovito jelo" i specijalitet sarajeva i Banja Luke Evlija Celebija pored drugih jela navodi i Kajmak baklavu. Za onu koja mu je servirana u Banja Luci kaze da je toliko rahli i socna da kada bi se na nju stavila druga tepsija sva bi se istopila.
Tesko da se danas moze doci do recepta koji spominje Evlija Celebija, ali u sustini Kajmak baklava se pravi sa medom, slatkim kajmakom i mljevenim bademima (mogu i orasi).

Perverda (krajiska kajmak baklava)
Ovo je vrsta krajiske kajmak baklave. Nepoznato je porijeklo naziva. U Gradaccu Perverde nazivaju slatko od dunja.
Ona se pravi sa suhim sljivama, orasima i slatkim kajmakom sa dodatkom karanfilica i cimeta.
Od tankih jufki/kora se soljom izdvajaju kolutovi i peku na vrelom ulju. Sljive se kuhaju u agdi kojom se zaljeva pervida. U kuhane sljive se stavlja jezgra oraha i reda se red pecenih kolutova red sljiva sa orasima (3-4 reda/tavana). Na kraju se zalije agdom u kojoj su se kuhale sljive, prelije se slatkim kajmakom i malo poseceri.

Stambol baklava
Ovo je vrsta baklave koja se filuje dzulbe-secerom (slatkom od ruze).

Bademli baklava
Baklava koja se pravi sa slatkim bademima. Zbog toga se i zove bademli baklava.

Mostarska baklava
Za ovu baklavu tirit se mijesa sa orasima i time se filuje baklava.

Jalan baklava
Svaka baklava koja se pravi bez kostunjavog voca naziva se Janan baklava (Yalan tur. laz)

Enida Sejdic-Basic

No comments:

Post a Comment