Wednesday, September 24, 2014

Salzburger Nockerln (Salzurske nokle)

Iz Sanskog mosta idemo pravo u Salzburg! 
Salzburger Nockerln (Salzurske nokle) su, pretpostavljate, austrjski desert, tacnije austro-bavarski desert.
Navodno, prva ih je napravila Salome Alt, ljubavnica princa-nadbiskupa Wolf Dietrich Raitenau-a, pocetkom 17. stoljeca. Oblik nokli predstavlja brda koja okruzuju Salzburg, a secer u prahu kojim se posipaju predstavlja snijeg na vrhovima tih brda.
Austrijski kompozitor Fred Reymond je, inspirisan Salzburskim noklama, napisao operetu i dao joj naziv "Saison in Salzburg - Salzburger Nockerln". U opereti on kaze da su: “Süß wie die Liebe und zart wie ein Kuss”
Za jednostavnu pripremu im dajem 9, a za ukus 3.5! Nisu me nesto posebno odusevile...
Lijepe su, ali nisu nista posebno.
Na zalost, meni su se nakon pecenja spustile. Kasno sam procitala da rerna treba da se zagrijava oko 30 minuta prije nego se nokle ubace unutra. Bitno je da, kada ortvorite rernu, ne pada temperatura unutar rerne.
Uglavnom, preporucujem da ih sami probate. Odlutajte makar na trenutak u Salzburg!
Lijepo je istrazivati speijalite drugih naroda, pa se opet vratiti nasoj staroj dobroj bosasnkoj kuhinji! No place like home!  

Sastojci:
3 zumanca
4 bjelanca
3-4 kasike secera
1/3 cajne kasike tartar krema ili limunvog soka
2 kasike brasna
1/2 cajne kasike ekstrakta vaniije

1/4 solje slatkog vrhnja
1 kasika vanilija secera

Priprema:

Rernu zagrijati na 350F.

Od bjelanaca i secera napraviti cvrst snijg. Dodati tartar krem (ili limunov sok).
Lagano ZICOM umjesati zumanke i brasno.

U manju vatrostalnu posudu staviti slatko vrhnje i vanilijin secer i ubaciti u zagrijanu rernu 1-2 minuta.

Na zagrijano vrhnje readti hrpice smjese.

Peci oko 20 minuta.

Posuti secerom u prahu i sluziti sa slatkom od visanja ili brusnica.

Ja sam koristila cherry pie filling.

No comments:

Post a Comment