Thursday, October 23, 2014

Komana kljukusa

Ovo je staro i pomalo zaboravljeno jelo. U ovolikom izobilju hrane kome bi na pamet palo da pravi komanu kljukusu! 
Kod nas u Sarajevu se zove Komna kljukusa, a kako se kod vas zove? 

Satojci:
1 jaje
voda
brasno
soli prema ukusu.

jogurt
sitno isjeckan bijeli luk

Priprema:
d gore navedenih sastojaka napraviti gustu smjesu (malo gusce nego za palacinke).
Rernu zagrijati na 200C/400F i u nju ubaciti pleh namazan uljem na 1-2 min.
U vreo pleh izliti ovu smjesu i peci 30-40 minuta dok ne porumeni.
Pecenu kljukusu izlomiti na zalogaje i preliti jogurtom i bijelim lukom.
Rastopiti maslo ili puter i preliti preko komane kljukuse.

Napomena: Ja sam umjesto same vode koristila vodu i mlijeko u omjeru 50-50 da bi mi bilo ukusnije. 

No comments:

Post a Comment