Tuesday, October 28, 2014

Krem corba od krompira i gljiva

Kada pocne hladnije vrijeme mi najvise volimo da jedemo tople corbice. 
Ova corba je divna! Moj muz kaze da mu je sada ovo omiljena. 
Najbolje je da koristite yukon gold krompir (zuti krompir), ali ako ga nemate pri ruci, nema veze. 

Sastojci:
3 veca krompira
500gr narezanih sampinjona
1 veca mrkva narezana na kolutice
1 kocka za supu (ja sam koristila pileci temeljac)
voda
lovorov list
1 solja vrhnja za kuhanje
2 kasike brasna
3 kasike putera
so i biber prema ukusu

Priprema:
Krompir izrezati na kockice.
Izrezan krompir i mrkvu staviti u serpu sa vodom a se kuha. Staviti kocku za supu, lovorov list, posoliti i pobiberiti prema ukusu.
Staviti dovoljno vode da prekrije povrce (oko 3 solje). Kuhati oko 15 minuta dok se krompir ne smeksa.
U tavu staviti puter i preprziti gljive. dodati ih u serpu sa kuhanim povrcem.

Mozete vi staviti i gljive da se kuhaju zajedno sa povrcem, ali im je ukus intenzivniji ako ih preprzite. 

Na malo putera preprziti brasno, pa dodati vrhnje za kuhanje. Kuhati dok ne dobijete gusti sos (2-3 minute).

I to dodati u serpu sa povrcem i gljivama i kuhati jos par minuta dok ne dobijete zeljenu gustinu corbe.

No comments:

Post a Comment