Thursday, October 2, 2014

Kandirani đumbir

S obzirom na to da je sezona gripe i prehlade, preporucujem da napravite kandirani đumbir. Odlican je protiv grlobolje i rjesava stomacne probleme.
Moze se cuvati u plasticnim posudama ili u kesicama za frizider.

Sastojci:
500gr svjezeg đumbira
6 solja vode
oko 400gr secera

Priprema:
Djumbir ogulite i izrezite na tanke listice (kako god da izrezete ne moze biti pretanko! :))

Stavite ga u serpu sa vodom i kuhajte 30-tak minuta dok ne postane mekan.

Ocijedite vodu, a zadrzite 1/4 solje vode u kojoj se kuhao djumbir.

Ocijedjeni djumbir izvagajte i dodajte jednaku kolicinu secera.

Sve vratite u serpu, dodajte vodu koju ste sacuvali i kuhajte na srednoj temperaturi uz konstanstno mijesanje dok voda ne ispari.
Nekih 5-10 minuta.

Rasporedite ga na papir za pecenje ili na mrezu za hladjenje i ostavite da se susi 1h.
Najbolje ga je ostaviti preko noci da se susi!

Spremite u plasticne posude ili u kesice.

No comments:

Post a Comment