Tuesday, September 2, 2014

Tufahije

Vjerovali ili ne, Tufahije nam dolaze iz Bagdada! Njihova rijec za jabuku je tufahum. 

Najbolje jabuke za tufahije su zlatni delises (golden delicious) jer se prilikom kuhanja ne raspadaju. Inace, tugahija je jedan od najlaksih deserta koje mozete napraviti!
I nek mi sada neko kaze da ipak vise voli muffine!  

Inace se u fil za tufahije stavlja slatki kajmak, ja ga nisam imala pa sam stavila slatko vrhnje. Moja mama je znala stavljati mlijeko u prahu pa sve sjediniti sa agdom.  Znaci svejedno je!.
Ja volim da secer hrska pod zubima pa stavljam kristal secer. 

Sastojci:
6 jabuka zlatni delises
500gr secera
1/2l vode

1oogr mljevenih oraha
5 kasika secera
malo slatkog vrhnja

slag za ukrasavanje

Priprema:
Jabukama izdubiti sredinu, oguliti ih i kuhati u agdi dok ne postanu mekane (nekih 10 minuta).
Mljevene orahe i secer zamjesiti sa malo slatkog vrhnja i filovati jabuke kada se ohlade.
Ukrasiti slagom.


2 comments:

  1. Mmm, ja ih jako volim; moze i bez kajmaka / vrhnja ;-)

    ReplyDelete
  2. Ma moze naravno! :)
    Ove tufije sam pravila sa jabukama iz nase baste... ;)

    ReplyDelete