Saturday, October 11, 2014

Slatki cevab

Ovo je tradicionalno bosanskohercegovacko jelo. Najcesce se pravi poslije Kurban bajrama od masnijeg kurbanskog mesa.
Ali ako vam se ne svidja miris bravetine, probajte sa nekim drugim masnijim crvenim mesom.
Znam da se nekima ne svidja ni posamisao na slatko meso, ali preporucujem da probate ovo jelo jer ko ga je jednom napravio napravit ce ga sigurno i drugi put. 
Ja nisam neki ljubitelj mesa, ali ovo jelo mi se jako svidja! 

Sastojci:
masnije kurbansko meso
300gr suhih sljiva
150gr oraha u jezgri
150gr grozdjica
150gr suhih kajsija
150gr suhih smokava
1 veca kisela jabuka
1 - 2 solje secera

Mozete staviti bio koje suho voce. Ja sam stavljala suhe visnje i hurme.

Zacini:
- lovorov list
- karanfilic
- stapici cimeta

Priprema:
Meso skuhati uz dodatak lovorovog ista, karanfilica i cimeta.
Kada je kuhano dodati suho voce, orahe i secer. Prekriti vodom i sve zajedno kuhati 30-tak minuta na tihoj vatri.
Ohladiti, ostaviti u frizider.

Ovo jelo se jede hladno. Kasikom se pokupi masnoca sa vrha, pa se izvadi u zdjele.

2 comments:

  1. Sjecam se da je moja 'stara' tetka pravila slicno jelo... bravetina?...da nisi pogrijeshila?

    ReplyDelete
  2. Da bravetina - ovcije (kurbansko) meso. :)
    Tragom strih jela... :D

    ReplyDelete