Wednesday, May 20, 2015

Genoise - biskvit za torte


Vjerujete li da ovdje nema ni trun praska za pecivo? smile emoticonSta reci osim masAllah! smile emoticon
Genoise bisvit za torte je jednako poznat u francuskoj kao i u talijanskoj kuhinji. Dobio je naziv po gradu Genoa (Dzenova). Umjesto hemijskih podizaca tijesta (prasak za pecivo) koristi se zrak koji se dugim mucenjem "zarobi" u smjesi.
Da biste uspjesno napravili ovaj biskvit, potrebno je da znate nekoliko trikova, a ja cu ih ovdje podijeliti sa vama:
1. Jaja trebaju da budu toplija od sobne temperature (43C-110F) jer se bolje umute, budu pjenasta kao da ste umutili sama bjelanca.
To se radi tako sto sastavite jaja i secer i zicom ih mijesate 3-4 minute na pari. Poslije upalite miskser na najjacu brzinu i mijesate 10-tak minuta (ili vise, zavisno od kolicine).
2. Brasno dodajete polako i mijesate zicom.
3. Puter istopite i prohladite i polako ga dodate.
4. Ne mijesate previse, tek toliko da se sastojci sjedine. Brasno se koristi samo radi strukture, ne treba gluten da se razvija.

A evo i recept:
(ja sam radila u kalupu 6in, a postavit cu recept za kalup 9in)

Sastojci:
6 jaja
180gr secera
180gr brasna
60gr istopljenog putera (po zelji)
ekstrakt vanilije

Priprema:
Rernu zagrijte na 190C/375F.
Jaja sastavite sa secerom i zagrijte ih na pari 3-4 minute mijesajuci ziicom.
Mikser upalite na najjace i mutite 10-tak minuta.
Ako cete dodavati ekstrakt vanilije, dodajte ga dok mutite jaja.
Brasno dodajte polako i mijesajte zicom.
Ako dodajete puter, dodajte ga na kraju i blago promijesajte.
Stavite u oblozen kalup i odmah pecite!
Vrijeme pecenja: 25-30 minuta.

No comments:

Post a Comment