Wednesday, May 20, 2015

Praline pasta

Praline pasta je pasta koja se cesto koristi u poslasticarstvu. Upotreba joj je raznovrsna. Najcesce se koristi kao punjenje za praline ili kao dodatak kremama za torte. Moze se mijesati sa pahuljicama i cokoladom, pa od toga praviti podloga za torte, itd.
Iako se moze napraviti i kod kuce, poslasticari je najcesce kupuju.
Moze se praviti sa bademima, ljesnicima, orasima, pecans, kikiriki (kikiriki puter)...
Najcesce se pravi sa mjesavinom ljesnika i badema, a ja sam je radila samo sa ljesnicima.
Jednostavna je za napraviti, a vasim kremama ce dati sasvim novi ukus. Fenomenalna!

Sastojci:
200gr ljesnika
150gr secera
1 cajna kasika ulja (badem, ljesnik ili obicno biljno ulje)

Piprema:
Ljesnike ubaciti u rernu na 350F/180C, nekih 13-14 minuta da se ispeku. Ostaviti da se ohlade i oljustiti ih.
Napomena: Kada ih izvadite iz rerne odmah ih sklonite sa pleha na kojem su se pekli kako ne bi izgorili. smile emoticon

Secer karamelizovati i dodati mu ljesnike . Malo promijesati i istresti na alu foliju. (slika1). Ostaviti da se hladi.

Kada se ohladi ubaciti u platicne kese i kuhinjskim cekicem zdrobiti ljesnike (slika 2).
Ako imate dobar food procesor ovo mozete preskociti. Meni je jedan pukao zato sto sam u njemu mljela ljesnike, otada radim ovako. grin emoticon

Ubaciti u food procesor i upaliti ga na nekih 10-15 sec.
Dodati jednu cajnu kasiku ulja i ponovo miksati dok ne dobijete pastu.

Pastu mozete drzati u frizideru u dobro zatvorenoj kutiji.

No comments:

Post a Comment