Wednesday, May 20, 2015

Tahini

Tahini je neizostavan sastojak humusa i tahan-halve.smile emoticon Ja sam ga pravila da bih ga stavila u humus koji planiram praviti sa grahom.
Tahini se mnogo koristi u kuhinji Bliskog istoka. Koriste ga za spravljanje raznih sosva, kao dodatak mesu i povrcu.
U Turskoj tahini se mijesa sa pekmezom i jede za dorucak. 
U Iranu ga mijesaju sa sirupom od hurmi.
Perzijanci prave halavu, kod nas poznata kao Tahan halva, a Grci ga rado namazu na hljeb, pa preko njega stave med ili dzem.
Upotreba mu je raznovrsna, jednostavan je za napraviti.
Probajte i vi! smile emoticon

Sastojci:
1 solja susama
2 kasike ulja (neutralnog, npr. ulje od sjemenki grozdja ili ulje od sasama)
so (po zelji)

Priprema:
Susam malo preprzite u tavi, tek toliko da dobije boju. Pazite da vam ne izgori jer kada izgori bude gorak!
Stavite susam u food procesor ili u blender u sameljite. Dodajte ulje i nastavite mljeti dok ne dobijete pastu.
Po zelji dodajte soli.T

No comments:

Post a Comment