Ovo je recept za brzo lisnato tijesto. Vjerujte mi, mnogi nece uociti razliku izmedju ovog tijesta i onog sto se priprema cijeli dan.
Ovo tijesto bude gotovo za 1h!
Ja sam od njega pravila kiflice i Napoleon, a vi mozete sta vec zelite. Recept za Napoleon slijedi kanije...
Za moju Dzenetinu i sve vaskoji volite lisnato tijsto!
Sastojci:
250gr putera
2 solje brasna
1/2 solje hladne vode
1/2 cajne kasike soli
Priprema:
Hladan puter izrezati na vece kocke, otprilike 3x3cm. Ne mora biti tacno u centimetar!
Tako izrezan puter vratite u frizider dok pripremite ostale sastojke.
U hladnoj vodi rastopite so.
Brasno stavite u food procesor zajedno sa 5 kockica putera. Blendajte 10-12 sekundi.
Dodajte ostatak putera i jos blendajte 15 sekundi.
Na to dodajte vodu u kojoj ste rastopili so i blendajte 2-3 sekunde.
Tijesto istresite na radnu povrsinu. Vise ce liciti na komade tijesta i putera nego na tijesto, ali ne brinite, tako treba da bude.
Razvaljajte par puta i slazite kao sto se slaze lisnato tijesto.
Ostavite u frizider da stoji oko 1h.
Poslije toga ga mozete koristiti za sta zelite.
Ovdje cu postaviti link sa videom za one koji nemaju food procesor i cisto da vidite kako se to radi.
Pogledajte: http://www.finecooking.com/videos/how-to-make-rough-puff-pastry.aspx
No comments:
Post a Comment