Slatko vrhnje je obrana mlijecna masnoca. Ako ga dovoljno dugo miksate ono ce se razdvojiti na puter i mlijeko.
Da biste kod kuce napravili slatko vrhnje dovoljno je da obrnete proces tj. mlijeku dodate puter.
Recept postavljam na molbu moje FB prijateljice Dzenetine. Sigurna sam da ga je lakse napraviti kod kuce nego uzaludno trositi vrijeme u potrazi za pravim slatkim vrhnjem.
Sastojci:
3/4 solje mlijeka (oko 180ml)
80-115gr putera
Priprema:
U manju serpu stavite 80gr putera (ukoliko zelite da pravite slag onda koristite vise masnoce 115gr) i na srednjoj vatri ga rastopite.
Dalkle, samo ga rastpite, pazite da vam ne prokuha!
Mijeko stavite u mikser ili blender, pa mu lagano dodajte rastopljeni puter. Miksajte na najjacoj brzini, ali ne duze od 3 minute. Inace ce se pretvoriti u slag!
Stavite ga u plasticnu posudu sa poklopcem i ostavite da stju u frizideru 24h. Poslije ga mozete koristiti.
No comments:
Post a Comment