Saturday, December 6, 2014

Napoleon/Mille feuille/Krempita

Kada vidite ovu dekoraciju, odmah znate da je Napoleon. 

Napoleon je francuski kolac. Francuzi ga zovu Mille-feuille sto znaci hiljadu listova, a takav naziv je dobio zbog lisnatog tijesta koje ima one fine slojeve kada se ispece.
Naziv Napoleon tesko da ima veze sa Napoleonom Bonaparte-om.  Pretpostavlja se da je taj naziv dosao od rijeci napolitan, kako francuzi nazivaju grad Napoli.
U Rusiji ovaj kolac postaje popularan pocetkom 19. stoljeca na stogodisnjicu proslave domovinskog rata 1912. godine. Slojevi lisnatog tijestasimbolicno su predstavljali francusku Veliku armiju, a povrsina posuta secerom u prahu je simbolizirala snijeg koji je Rusima pomogao da pobijede Napoleona. I danas je ovaj kolac popularan u svim drzavama bivseg sovjetskog saveza.
Manje-vise ovaj kolac je svuda rasprostranjen pod raznim nazivima: Njemacka i Svicarska - Crèmeschnitte, Poljska - kremówka ili napoleonka, Svedska i Finska - Napoleonbakelse, Australija - custard slice ili vanilla slice, u Madjarskoj na gornji sloj stavljaju karamel i zovu ga Szegedinertorte,...
Kod nas je vjerovatno dosao sa austorugarskom okupacijom kao i mnogi drugi kolaci i peciva. Kod nas se zove Krempita ili Kremsnita, a u pravilu se posipa secerom u prahu.
Probajte i vi napraviti ovu dekoraciju. Jednostavna je i lijepa. 

Sastojci:
lisnato tijesto

4 zumanca
1/2l punomasnog mlijeka (najbolje je pomijesati slatko vhnje i mlijeko)
1/2 solje secera
1/4 solje gustina
prstohvat soli

Glazura:
1 solja secera u prahu
2 kasike corn sirupa
2 kasike istopljenog putera
2 kasike mlijeka
1 kasika kakaoa

Priprema:
Najbolje je da prvo pocnete sa pripremom kreme.
Zumanca dobro umutiti sa gustinom. Mlijeko prokuhati sa secerom i malo soli. Dodati aromu vanilije ako zelite.
Malo vrelog mlijeka dodati zumancima i promijesati. Smjesu sasuti nazad u serpu i kuhati dok ne postane gusto.
Preko kreme staviti prozirnu foliju kako se ne bi stvorila korica. Folija treba da dodiruje povrsinu!

Ako koristite kupovno lisnato tijesto, uzmite oba komada, stavite jedan na drugi i razvaljajte na velicinu pleha.
Lisnato tijesto je potrebno izbockati viljuskom kako se ne bi previse dizalo. Pokrijte ga papirom za pecenje, pa odozgo stavite manji pleh da ga pritisne da sto manje naraste.
Pecite ga na 420F/220C 10 - 15 minuta.

Kada se lisnato tijesto ohladi, premazivati ga kremom i redati jedan na drugi.

Glazura:
Seceru u prahu, corn sirup, istopljeni puter i mlijeko staviti u manju serpu na srednju vatru.
Lagano mijesati dok se masa ne istopi i ujednaci.
Skloniti sa vatre, 1/4 smjese prebaciti u drugu posudu, dodati joj kakako i dobro promijesati da se ujednaci.

Na gotov kolac prvo staviti bijelu smjesu, a crnom smjesom napraviti linije (najbolje je da crnu smjesu stavite u kesu za zamrzivac, odsjecete jedan cosak i tako crtate linije).
Uzeti cackalicu i povuci preko smjese da dobijete ovu dekoraciju.

No comments:

Post a Comment