Novije verzije ovog recepta zahtijevaju zelatin, ali u originalnom receptu se koriste bjelanca. Ovo je recept za autenticnu talijansku panna cottu.
Ako nemate zelatin ili ga iz nekog razloga ne koriste, ovo je recept za vas!
Sastojci:
300ml slatkog vrhnja
150ml punomasnog mlijeka
5 kasika secera
mohuna vanilije ili ekstrakt
bjelance od 2 jajeta
Priprema:
U serpi pomijesajte vrhnje, mlijeko, secer i vaniliju. Stavite na srednju vatru i kada se dovoljno zagrije sa se secer istopi, sklonite sa vatre.
Bjelanca procijedite kroz cjediljku za caj i dodajte vrhnju uz lagano mijesanje.
Smjesu rasporedite u zdjelice koje ste stavili u vecu tepsiju.
U tespsiju naspite vrele vode. Nivo vode treba biti jedan prst ispod ruba zdjelica.
Pecite u zagrijanoj rerni na 300F/150C oko 1h ili dok ne pocnu dobijati boju na povrsini.
Napmena: Kod mene se peklo duze od sat vremena!
Ako nemate zelatin ili ga iz nekog razloga ne koriste, ovo je recept za vas!
Sastojci:
300ml slatkog vrhnja
150ml punomasnog mlijeka
5 kasika secera
mohuna vanilije ili ekstrakt
bjelance od 2 jajeta
Priprema:
U serpi pomijesajte vrhnje, mlijeko, secer i vaniliju. Stavite na srednju vatru i kada se dovoljno zagrije sa se secer istopi, sklonite sa vatre.
Bjelanca procijedite kroz cjediljku za caj i dodajte vrhnju uz lagano mijesanje.
Smjesu rasporedite u zdjelice koje ste stavili u vecu tepsiju.
U tespsiju naspite vrele vode. Nivo vode treba biti jedan prst ispod ruba zdjelica.
Pecite u zagrijanoj rerni na 300F/150C oko 1h ili dok ne pocnu dobijati boju na povrsini.
Napmena: Kod mene se peklo duze od sat vremena!
Radije bih koristila tvoju verziju nego onu sa zelatinom (ima specifican miris + nisam odusevljen od cega se pravi). Izgleda odlicno!
ReplyDelete