Wednesday, February 12, 2014

Buranija od patlidzana

Danima vec citam ovaj Bosanski kuhar. Priznajem da sam odusevljena njime, sto se i primjeti jel da. 

Ono sto mi je zanimljivo je nacin pisanja, izrazi koji se koriste, recepti koji su pisani jezikom obicnih domacica. Podsjetili su me da se nekada cimet zvao TARCIN, tjestenina za supu SEHRIJA, jela sa rizom PILAV,...
Ovo je jos jedno jelo iz tog kuhara - Buranija od patlidzana

Arapski buraniyya oznacava jelo spravljeno od zeleni i pirinca, te nema nikakve veze sa pojmom buranije u Bosni.
U Bosni ima raznih vrsta burenija.

Crni patlidzani (melancene) se izrezu na komadice kao za przeni krompir, te se obare u slanoj vodi. Voda se ocijedi i patlidzani omlive (obrasne), te poredaju u zamascenu tepsiju i peku. Kada su peceni, poliju se kiselim mlijekom u koji smo istukli malo bijelo luka.

No comments:

Post a Comment