Wednesday, February 12, 2014

Zserbo szelet / Zarbo snite

Klasik madjarske kuhinje - ZSERBO. (Kod nas poznatiji kao Zarbo snite.)
Kreator ovog kolaca je Emile Gerbeaud. On je bio svicarski slasticar koji je 1889. godine dosao u Budimpestu da radi kao partner u poznatom Budipestanskom caffe -u koji je kasnije preuzo, te taj caffe danas nosi naziv "Gerbeaud". 
Zserbo szelet (Gerbeaud snite) danas spadaju u klasike madjarske kuhinje. Mozete ih kupiti u svim madjarskim caffe-ima, slasticarnama, te su jako popularane medju madjarskim domacicama.
Kako u vrijeme Emila Gerbeauda nije postojao frizider, slasticari su morali izmisljati recepte za kolace koji su postojani na svakoj temperaturi. Nisu se mogle korisiti lako kvarljive namirnice, a svjezina kolaca se zadrzavala tako sto bi se kolaci preljevali cokoladom, karamelom, mljevenim orasima, secernim sirupom (agdom) itd.
I sami ste primjetili da klasicnim kolacima kao sto su: baklava, zarbo snite, ruzice, dobros torta, kugler torta, itd. nije potrebno drzanje na hladom mjestu.

Zarbo snite su fantastican kolac. Jednostavne, ukusne, jefine za napraviti, a odusevit ce svakoga ko ih proba. A kako i ne bi, ipak one spadaju u KLASIKU! :)
A ako cesto putujete u Budimpestu, svakako navratite u Caffe Gerbeaud i narucite Zserbo szelet u soljicu kafe. :)

Sastojci (za kalup 20x20):

320gr brasna
180gr putera
40gr+1 kasika secera
prstohvat soli
1 jaje
1 1/2 cajna kasika germe/kvasca
3 kasike mlake vode

150gr mljevenih oraha
dzem od kajsije (ili bilo koji kiseli dzem)

80-100gr cokolade za kuhanje
40gr putera

Priprema:

Kvasac i kasiku secera razmutiti sa mlakom vodom i ostaviti da stoji 10-tak minuta na toplom mjestu.
Izmjesati brasno i puter dok se ne pocnu stvarati grudvice (ja sam koristila mikser, a vi mozete i rukom).
Toj smjesi dodati jaje, otopljen kvasac, secer i prstohvat soli.
Napraviti glatko tijesto, podijeliti ga u cetiri loptice i ostaviti da stoji na toplom mjestu 15 minuta.

Svaku lopticu staviti na pobrasnjenu povrsinu, razvaljati na velicinu tepsije, lagano prebaciti u tepsiju i krajeve koji su visak odsjeci.

Mozda ce vam tijesto koje rzavucete biti kratko ili ce vam faliti tijesta po coskovima - nema veze, samo one krajeve sto su visak polijepite gdje fali Kad kolac bude gotov to se nece ni primjetiti.

Svaki sloj premazati dzemom od kajsija, pa posuti mljevenim orasima.

Kada slozite cetiri kore, ostavite kolac da odmara oko 30 minuta.

Rernu zagrijati na 356F (180C) i peci Zarbo snite 20 - 30 minuta.



No comments:

Post a Comment