Wednesday, February 12, 2014

Simit/Djevrek

Taze simit! Taze gevrek!
To cete sigurno cuti svako jutro po turskim sokacima i mahalama. :)

Prema historijskim podacima, simit se u Istanbulu proizvodi jos od 1525. godine. Poznati putopisac Evlija Celebi je zapisao da je 1630. godine u Istanbulu bilo 70 pekara koje su pravile simite.
Simit/djevrek mozete naci u svim zemljama Balkana, Turskoj, Grckoj, te zemljama Bliskog istoka, pod razllicitim nazivima: simit, gevrek, gjevrek, djevrek,...
Simit/Gevrek na turskom znaci "hrskav". Najcesce se sluzi uz dorucak zajdeno sa neizostavnim turskim cajem, dzemom i sirom.
 Sastojci:
4 solje brasna
1 1/2 cajna kasika soli
3 1/2 cajne kasike germe/kvasca
1 kasika secera
1 solja mlake vode+50ml mlake vode

1/2 solje pekmeza (molasses)
1/2 solje vode
1 solja susama

Priprema:
Kvasac i secer razmutiti sa 50ml mlake vode. Ostaviti da stoji 10-tak minuta.
Pomijesati brasno i so, dodati nadosli kvasac, mlaku vodu i zamjesiti glatko tijesto. (potrebano je mijesiti 10-15 minuta)
Ostaviti da stoji na toplom mjestu oko sat vremena.
Kada se tijesto uduplalo, podijeiti ga na 8 loptica, te ostaviti na toplom mjestu jos 30 minuta.

Svaku lopticu podijeliti na dva dijela i razvaljati u trake. Trake motati jednu oko druge da dobijete oblik kako na slici.
Smotati u krug.

U dubokoj posudi razmutiti pekmez sa vodom. Svaki simit potopiti u tu mjesavinu, pa u susam.

Peci u zagrijanoj rerni na 390F/200C 10 - 15 minuta.


No comments:

Post a Comment