Wednesday, April 2, 2014

Arroz Doce (Portuglaski puding od rize)



Sutlijas, M'halabi, Bubur sumsum, Payasam, Muhalibiyya, Sutlac, Budino di riso, Riza na mlijeku, Arroz con leche,... samo su neki od naziva za Puding od rize kod nas poznatiji kao Sutlija.
Manje-vise svaka drzava na svijetu ima svoju verziju ovog deserta.
Osnova su mlijeko, secer i riza, a ostali dodaci se razlikuju od kulture do kulture, od naroda do naroda. Tako cete naci da se u u USA i Canadi u puding od rize stavlja mapple syrup (javorov sirup), u Rumuniji se dodaje mak, u zemljama Bliskog Istoka se najcesce dodaje ruzina vodica, u Italiji grozdjice i ribana korica narandze, u Afganistanu safran, Iracani dodaju sirup od hurmi (datula), itd.

Ja sam se ovaj put odlucila za portuglaski recept... Oni kazu da je ovo nihov tradicionalni recept koji se pravi barem jednom sedmicno. 

A ja bih rekla da je ovo neka obogacena verzija Sutlije...  Malo se drugacije sprema, ali je ukus dosta slican.

Sastojci:
1 solja rize (dugog zrna)
2 solje vode
malo soli
3 solje punomasnog mlijeka
1 solja secera
1 stapic cimeta
1 limun
3 zumanca
cimet u prahu za ukrasavanje

Priprema:
Rizu skuhati u vodi kojoj smo dodali stapic cimeta, naribanu koricu limuna i prstohvat soli.
Kada riza upije svu vodu dodati vrelo mlijeko u koje smo dodali secer.
Zumanca umutiti sa malo vrelog mlijeka i dodati toj smjesi.
Kuhati 2 -3 minute na srednoj teperaturi.
Izbaciti stapic cimeta.
Presuti u manje posude i urasiti cimetom u prahu.

Napomena: Ukoliko imate problema sa holesterolom ili drzite dijetu koristite mlijeko sa manjim procenom masnoce, a umjesto zumanaca mozete staviti jedan puding od vanilije. 

No comments:

Post a Comment