Thursday, April 17, 2014

Leblebije, kafriol i kuskus sa zacinima

Znam da bosanci nisu skloni eksperimentisanju u kuhinji niti posebno vole isprobavati nove stvari... Ako u kuci nemate pite ili graha od juce bolje je da se drzite starih provjerenih recepata!  
Ovo je jedno zdravo, lagano i ukusno jelo koje nam dolazi iz zemalja Bliskog istoka. Ja sam koristila bulk (marokanski kuskus), on je nesto krupniji od obicnog kuskusa. Vi mozete koristiti kuhanu rizu. Mislim da ce biti jednako ukusno.

Pa drage moje, ako imate graha od juce ili makar kakvog suhog mesa za hitne slucajeve u frizideru, odvazite se i isprobajte ovo zanimljivo jelo sa leblebijama, karfiolom i kuskusom. Mislim da ce vam se svidjeti! Meni je odlicno cak i hladno! Mmm...

Sastojci:
500gr leblebija
1 manji kafriol
2-3 reznja bijelog luka
1/2 cajne kasike Cayenne paprike (ljute paprike)
1/2 cajne kasike curry zacina
3 - 5 kasika maslinovog ulja
1 solja kuskusa
1 kasika soli
biber po ukusu
persun
sok od 1/2 limuna

Priprema:
Ako koristite suhe leblebije namocite ih preko noci u vodi (kao grah), a koristite one iz konzerve samo ih dobro isperite.
Karfiol ocistite i isjecite na manje komade.

U vecu posudu stavite karfiol, leblebije, dodajte 3 kasike maslinovog ulja, so, ljutu papriku u prahu, curry i krupno narezan bijeli luk.

Sve staviti u pleh i pecite na 400F (200C) oko 30 minuta dok karfiol ne porumeni. Na pola pecenja promijesajte!

Kuskus ili rizu skuhajte i dodjate pecene leblebije i karfiol. Po zelji dodajte maslinovog ulja, sok od limuna i biber. Dobro izmjesajte i ukrasite sjeckaim persunom.

Prijatno! 

No comments:

Post a Comment