Thursday, April 3, 2014

Zobene pahuljice sa cimetom i vocem

Zdrav dorucak, pogodan za ljude sa dijabetesom i za one koji zele da izgube koji kilogram.

Ako ovo pravite za djecu, onda zobene pahuljice kuhajte samo na mlijeku. Takodje, mozete ih zalsladiti medom ili necim drugim. Ali samo djeci... Sebi ne! 



Sastojci:
1 solja zobenih pahuljica
2 1/2 solje vode
1/2 cajne kasike cimeta u prahu
1 solja nemasnog mlijeka (ili bademovog)
narandzina korica (po zelji)

Priprema:
U manju serpu stavite zobene pahuljice, 2 solje vode i cimet.
Kada prokuha, smanjite na srednju temperaturu i pustite da kuha jos 5 minua uz povremeno mijesanje.
Dodati jos 1/2 solje vode i kuhati dok ne postane gusto.

Dodajte mlijeko i sklonite sa vatre.
Ukoliko mislite da vam je previse rijetko, vratite na poret i kuhajte dok ne dobijete zeljenu gustocu.
Po zelji dodajte narandzinu koricu radi ljepseg ukusa.

Na vrh mozete staviti vce po zelji:
1 malu bananu (narezanu) ili
1 malu jabuku (narezanu) ili
1/2 solje borovnica, malina, kupina

Ja sam stavila 1/2 male banane i malo malina. 
Svakako preporucujem da radije uzimate bobicasto voce jer ima manje karbohdrata.

Napomena: Od ove kolicine koju sam ja napravila mogu jesti 2 odrasla covjeka... Tako da imate neku odrednicu.

No comments:

Post a Comment