Wednesday, April 2, 2014

Boem

Jos jedan klasik: BOEM! :)
Kao sto vidite, nisu vam potrebne viljuske. Mozete jesti i prstima... :D
Kazu da je tako uskunije. ;)
Na coolinarici mozete naci razne recepte za Boem, a ja cu ovdje napisati kako sam ga ja pravila.
Inace ne vjerujem receptima u koji ide milion nekih sastojaka, pogotovu ne ako se radi o nekom klasiku kao sto je Boem. Smatram da se u tom slucaju poslasticarima ne bi isplatilo da prave te kolace, a ni da ih prodaju po nekoj normalnoj cijeni. A svi znamo koliko smo Boema, Indijanera, Sapita, itd. pojeli u poslasticarnicama. :)

Sto bi rekli amerikanci: keep it simple! ;)

600gr brasna
100gr putera
1 cajna kasika sode BB
2 jaja
200gr secera
2 kasike kakakoa
3-4 kasike kisele pavlake

Krema:
4 zumanka
150gr secera
7 kasika brasna
700ml mlijeka
125gr putera
mohuna vanilije ili 1 kasika ekstrakta vanilije

Cokoladni preliv:
80-100gr cokolade za kuhanje
40gr putera

Priprema:
Pomijesajti brasno sa sodom BB. Dodati puter, secer, jaja i uz dodatak pavlake napraviti glatko tijesto.
Tijesto podijeliti na 5 dijelova, svaki dio tanko razvaljajte i pecite na naopako okrenutom plehu na koji ste stavili papir za pecenje.

Preporucujem da tijesto stavite na prozirrnu foliju, prekrijete drugom prozironom folijom i tako valjate. Bit ce vam lakse...
Takodje, preporucujem da plah lagano pomastite pa onda stavite papir za pecenje. Tako vam papir nece bjezati sa pleha. 

Svaku koru pecite posebno na 180C/356F 5-7 minuta.

Napomena: Ja sam sve pekla na jednom papiru za pecenje. Nije bilo potrebe da ga mijenjam... 

Dok se kore hlade, napraviti kremu:

500ml mlijeka zagrijte na srednjoj temperaturi.
Zumace i secer pjenasto izmjesati, dodati 200ml mlijeka, vaniliju i brasno.
Prokuhalo mlijeko sasuti u tu smjesu. Izmjesati.
Sve vratiti u serpu i kuhati dok ne postane gusto.
Pjenasto umutiti puter i dodati ohladjenu smjesu.

Kremu podijeliti na 4 dijela. Svaku koru premazati kremom i preklopiti drugom korom.
Zadnju koru ostaviti bez kreme!

Odozgo staviti nesto tesko (npr. par litara mlijeka:)) i ostaviti u frizider na nekoliko sati.
Najbolje je ostaviti preko noci da se kore malo opuste.

Cokoadu rastopiti sa puterom i preliti preko zadnje kore.
Kad se malo ohladi, rezati i posluziti se! 

No comments:

Post a Comment