Tuesday, April 15, 2014

Pumpernickle bread/Hljeb od razevog brasna i kima

Dok ljudi sa naseg podneblja najvise vole da jedu bijeli hljeb od psenicnog brasna, nijemci, poljaci i cesi preferiraju hljeb od razevog brasna: crni hljeb - sto tamniji, to bolji!

Zanimljivo je da je Napoleon kada je probao ovaj hljeb za njega rekao da je jedino dobar za njegovog konja!  Ustogljeni francuz zlatnog nepceta i dijamantnog jezika koji se navikao samo na croassante nije ni slutio koliko je ovaj hljeb zdrav i koristan za nas organizam.

Razev hljeb je dobar izbor za dijabeticare i za ljude koji zele da smrsaju zato sto moze brzo da zasiti. Takodje, razev hljeb je pun vlakana koji imaju sposobnost da za sebe vezu toksine (otrove) i tako ih izbacuju iz tijela.
Zbog visokog udjela vlakana preporucuje se i zenama u menopauzi koje imaju povisen holesterol, povisen pritisak i druge naznake kardio-vaskularnih bolesti.

O KIM -u koji se dodaje u ovaj hljeb sam vec ranije pisala... 

Iako sam ja ljubitelj bijelog hljeba, moram priznati da sam iznenadjena koliko je ovaj razev hljeb sa kimom ukusan!

Sastojci:
2 solje razevog brasna
1 solja unbleached brasna
1/2 solje kukuruznog brasna
1 cajna kasika soli
1 cajna kasika nezasladjenog kakaoa
2 kasike pekmeza
1 cajna kasika germe/kvasca
1 cajna kasika secera
1 cajna kasika sirceta
2 kasike maslinovog ulja
1 solja mlake vode

Priprema:
Pomijesati brasno, kakao i so.
U drugoj posudi rastopiti kvasac sa pekmezom i malo mlake vode. Ostaviti da stoji 10-tak minuta.
Brasnu dodati nadosao kvasac, vodu, maslinovo ulje i sirce, te zamijesiti tijesto.
Tijesto ce biti neobicne teksture!
Ostavite ga da soji na toplom mjestu oko sat vremena.
Oblikujte ga i opet ostaviti na toplo mjesto oko 20 minuta.
Peci u zagrijanoj rerni na 380F 30 minuta.

No comments:

Post a Comment