Monday, April 28, 2014

Bamija

Kod nas je bamija uvijek bila jelo za goste... Mama je imala jednu zemljanu posudu ispod koje bi se upalila svijeca koja bi grijala bamiju tokom cijelog rucka, vecere, iftara,... Na zalost, ta zemljana posuda je stradala u ratu od gelera.

Uz bamiju se obavezno dodaje limun ili sirce zato sto pomazu pri varenju i obogacuju ukus. Ja radije koristim limun jer mi limun ljepse mirise. 
Ukoliko koristite suhu bamiju, potrebno je obariti 10-taki minuta u vodi kojoj cete dodati 2 kasike sirceta. Sirce se dodaje da bi suha bamija osvjezila boju.
Ako koristite zaledjenu, ovaj korak mozete preskociti. 

Sastojci:
500gr mesa (teletina, janjetina, govedina,...)
350-400gr bamije
2 mrkve
1 veca glavica luka
1 paradajz
so
biber
ulje
limun/sirce

Priprema:
Luk preprziti na ulju dok ne postane staklast. Dodati mrkvu i izrezan paradajz. Dodati meso isjeckano na kockice te uz dodatavanje vode dinstati dok meso ne bude kuhano.
Posoliti i pobiberiti prema ukusu.

Dodati bamiju, preliti je vodom (tek toliko da prekrije bamiju) i kuhati 10-15 minuta na srednjoj temperaturi.

Napomena: Kada se doda bamija vise se ne mijesa kasikom! Samo se malo serpa protrese.

Posluziti uz dodatak limuna ili sirceta.

No comments:

Post a Comment