Monday, April 28, 2014

Hljeb sa razevim brasnom

Vec ranije sam pisala o tome koliko je raz zdrava i kako je dobro ubaciti je u svakodnevnu ishranu tako da necu opet o tome...

Primjetila sam da je hljeb puno bolji ako se pravi od nebjeljenog brasna (unbleached flour). Bude puno meksi i izdasniji nego kada se pravi od svenamjenskog brasna (all purpose flour).
Inace, nebjeljno brasno je brasno u koje nisu dodate hemikalije da prije sazri. To je brasno koje je prirodno sazrelo i malo je tamnije od svenamjenskog brasna.
(Napisat cu koju rijec o vrstama brasna kada budem imala vremena... ;))
Eh, ovaj moj hljeb je od nebjeljenog i razevog brasna! Nadam se da ce vam se svidjeti...

Sastojci:
350gr nebjeljnog brasna +1 kasika
150gr razevog brasna
1 cajna kasika soli
1 kasika germe/kvasca
1 kasika secera
3 kasike mlakog mlijeka
1 solja mlake vode
2 kasike maslinovog ulja
1 kasika bijelog sirceta

Priprema:
Kvasac, secer i kasiku brasna pomijesati sa mlakim mlijekom i ostaviti da stoji 10-tak minuta da se aktivira.
Pomijeati brasno i so, dodati nadosao kvasac i vodu kojoj smo dodali maslinovo ulje i sirce.
Zamijesiti glatko tijesto.
Ostaviti da stoji na toplom mjestu 40 minuta.
Ponovo ga mijesiti, i vratiti na toplo mjesto jos 20 minuta.
Oblikovati hljeb i ostaviti da stoji na toplom mjestu 15-20 minuta.
Peci u zagrijanoj rerni na 380F 20 - 25 minuta.

Napomena: Kada oblikujete hljeb, sto duze nadolazi to ce biti izasaniji!
Omjer nebjeljenog i razevog brasna stavljam "odoka". Tako mozete i vi!

No comments:

Post a Comment