Friday, August 16, 2013

Domaca hamburger peciva

 Eh, nedavno sam ostala bez foto aparata tako sto ga je Leyna bacila u smece, ja nisam skontala, te smece fino iznijela vani... To je i glavni razlog sto u zadnje vrijeme niste mogli naci nove recepte na ovoj stranici. Uglavnom, juce sam od muza dobila novi foto aparat i evo me opet!
Danas, uz rostilj smo imali ova mekana i izdasna peciva. Zaista su divna! - Preporucujem! :)


Sastojci:

4 1/2 solje brasna
3 kasike secera
1 1/2 cajna kasika soli
5 kasika istopljenog putera
1 kasika germe
1 1/2 solja mlakog mlijeka
malo mlake vode

Priprema:
U 1/4 solje mlake vode rastopiti germu.

U jednu zdjelu pomijesati brasno, secer, so, istopljeni puter, smjesu germe i vode i na kraju dodati mlako mlijeko.
Sve zamijestiti tako da dobijete glatko tijesto (mijesiti 10 - tak minuta).
Gotovo tijesto premazati sa malo ulja, prekriti plasticnom folijom i ostaviti na toplo mjesto oko sat vremena - da nadodje.
Kada je tijesto nadoslo, podijeliti ga u 10 jednakih dijelova. Oblikovati u loptice te malo dlanom pritisnuti odozgo da budu pljosnate (kao hamburger peciva).
Staviti na pleh koji ste oblozili papirom za pecenje, prekriti krpom i ostaviti na toplo mjesto jos sat vremena da nadodju.
Peci na 425F (220C) 15 - 20 minuta.
Pecena peciva premazati puterom ili maslinovim uljem i ostaviti da se hlade.



No comments:

Post a Comment