Tuesday, August 20, 2013

Paprenici

Za Paprenike bi se moglo reci da su tradicionalno sarajevsko pecivo. Najcesce se pravi uoci mjeseca Ramazana - mjeseca posta, kao i uoci mubarek noci (casnih/svetih noci) - "da kuca zamirise na slatko". Miris Paprenika uvijek me podsjeti na moju nanu koja ih je cesto pravila. Sluzila ih tanko izrezane nama - djeci uz bijelu kafu i odraslima uz crnu kafu. Zelim da s ovim receptom ostane i spomen na nju - Fadila - hanumu. Da je pokusam nekako otrgnuti od zaborava...
 Sastojci:
1 kg brasna
2 kasikice germe
4 jaja
150 gr putera
100 gr secera
prstohvat soli
1 limun (limunova korica)
1/4 - 1/2 solje mlakog mlijeka


Priprema:
U jednu posudu staviti navedene sastojke i umijesiti fino tijeto. 
Gotovo tijesto prekriti vlaznom krpom i staviti na toplo mjesto da nadodje.
Kada tijesto poveca svoj volumen za 2 - 3 puta, otkidati komade tijesta i praviti loprice.

Staviti u tepsiju (ja sam koristila onu za muffine), premazati zumancetom i posuti curekotom.

No comments:

Post a Comment